Aktivnosti

„Nauči, priseti se i ne zaboravi lik i delo po kome tvoja škola nosi ime“

Ferijalni savez Novi Beograd pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda organizuje projekat od društvenog i istorijskog značaja

Ferijalni savez Novi Beograd će 2027. godine navršiti pola veka postojanja, a u susret velikom jubileju u planu je niz velikih projekata od društveno istorijskog značaja s ciljem da se omladina okrene pravim vrednostima.

Jedna od akcija pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu je već vidljiva – „Nauči, priseti se i ne zaboravi lik i delo po kome tvoja škola nosi ime“!

„Budi i ti deo lepe i korisne akcije Ferijalnog saveza Novog Beograda! Cilj je da svima dočaramo istorisjki značaj prestonice Srbije, da posebno mlade upoznamo sa biografijom istaknute ličnosti po kome njihova i druge škole nose ime, i to ne samo na teritoriji Novog Beograda, već čitavog Beograda, da ih odvojimo od telefona i video igrica i vratimo ih u nastavu, ali na njima prihvatljiv način – ne kroz klasično slušanje u nekoj od učionica ili sala, već kroz zabavu, sportski duh i kulturni efekat“, istakli su u Ferijalnom savezu Novog Beograda.

Portal „Vesti regiona“ istratiće sve akcije Ferijalnog saveza Novog Beograda. S toga, u ovom tekstu vam predstavljamo jednu od istorijskih ličnosti koji su ostavili trag u Srbiji, a najstarija škola u Srbiji upravo nosi ime po njemu.

OŠ “KRALJ PETAR PRVI” NAJSTARIJA ŠKOLA U SRBIJI

Beogradska Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ postoji 305 godina. Kroz decenije i vekove škola je menjala nazive i sa promenljivom srećom prolazila kroz burna vremena, ali je opstala kao prva i najstarija, sa korenima koji sežu od 1718. godine.

Petar I Karađorđević (Beograd, 11. jul 1844 – Beograd, 16. Avgust 1921) je bio kralj Srbije od 1903. do 1918. i kralj Srba Hrvata I Slovenaca od 1918. do 1921. godine. Bio je Karađoržev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Petar je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, a dalje školovanje je nastavio u Švajcarskoj, u ženevskom zavodu Venel-Olivije. Potom se upisuje u pariski koledž Sen-Barb i u čuvenu Vojnu akademiju Sen-Sir, koju završava 1864. godine. Karađorđević u gradu Mecu završava Višu vojnu akademiju i već 1870. godine, kao mladi francuski oficir, učestvuje u Francusko-pruskom ratu, u kome biva i zarobljen. Prilikom opsade Meca i bitke kod Sedana, Bizmarkova vojska je zarobila oko sto četiri hiljade francuskih vojnika, uključujući i samog Napoleona III. Petar Karađorđević se iz pruskog zarobljeništva spasao bekstvom, preplivavši gotovo zaleđenu reku Loaru (kao posledica ovakvog bega je bila reuma, koja je mučila tokom celog života). Za zasluge u ovom ratu Petar je odlikovan ordenom Legije časti.

Kada je 1875. godine buknuo ustanak u Hercegovini i Bosanskoj krajini, pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjiću Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva. Iz tog razloga i danas lepa varoš u jugozapadnom delu Republike Srpske, u znaka sećanja na Karađorđevića, nosi ime Mrkonjić grad.

Oženio se 1883 godine crnogorskom princezom Zorkom, najstarijom kćerkom crnogorskog knjaza NIkole. Venčanje Petra i Zorke obavljeno je u Cetinjskom manastiru uz činodejstvovanje mitropolita Visarijona Ljubiše. Venčani kum je, naravno preko posrednika grofa Orlov Denisova, bio ruski car, dok je drugi kum tj. stari svat bio vojvoda Miljan Vuković.

Petar i Zorka su imali petoro dece, od toga tri sina: Đorđa, Aleksandra I Andriju, kao i dve ćerke: Jelenu i Milenu (koja je živela samo devet dana).

Nakon smrti oca 1885. godine, Petar je postao glava dinastije Karađorđević. Posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903, izabran je za kralja Srbije. Kao kralj zalagao se za ustavno uređenje zemlje i bio je poznat po svojoj liberalnoj politici.

Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti je 24. Juna 1914. preneo kraljevska ovlašćenja na svog sina, prestolonaslednika Aleksandra. U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom preko Albanije. Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac (takođe poznat i kao Stari kralj).

Stvaranjem Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, što je ostao do svoje smrti 16. avgusta 1921. godine.

Uskoro – sve o ostalim junacima koje naše škole nose ime.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button