Beograd

Beogradski sajam knjiga otvorio vrata pod sloganom „Povratak napisanih“

Nakon dve godine pauze zbog korone, Sajam knjiga u Beogradu konačno otvoren za posetioce

Na Beogradskom sajmu danas, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, počinje 65. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Povratak napisanih“.

Manifestaciju, na kojoj će do 30. oktobra učestvovati više od 400 direktnih izlagača, kao i isto toliko suizlagača i firmi iz Srbije i inostranstva, otvoriće pisac i akademik Dušan Kovačević.

Kao počasni gost sajma je zemlja Rumunija, a pored domaćih izdavača na sajmu će biti i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti sajma će u ime zemlje počesnog gosta pozdraviti rumunski pesnik i pisac Mirče Dinesku, a gosti manifestacije biće izmedju ostalih i pisci Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Djovani Dozini iz Italije i Djordje Matić iz Hrvatske, najavili su organizatori.

Ovogodišnji program sajma je koncipiran u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičkoj misli, uređivanju i opremanju kjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi.

Takođe, na sajmu će biti i postavljene izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žoše Saramagu.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, kjigu ili strip.

Svečano otvaranje je danas u 18.00, ali je pristup pubilici omogućen već od 10 sati. Sajam će raditi od 24. do 27. oktobra od 10 do 20 sati, a od 28. do 30. oktobra od 10 do 21 sat.

Pojedinačna ulaznica za sajam je 300 dinara, kolektivna ulaznica plaćaće se 200 dinara, a cena parkinga biće 150 dinara po započetom satu.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button