Beograd

Bolji položaj građana u projektu „Beograd 2030“

Krajnji cilj kroz devet tačaka poglavlja je da prestonica bude metropola po meri svojih stanovnika

Desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je kroz ključnih devet poglavlja koja obuhvataju najvažnije teme, od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Krajnji cilj je da prestonica bude metropola po meri svojih stanovnika.

Socijalna infrastruktura

U šestom poglavlju „Socijalna infrastruktura u osnovi prosperiteta Beograda“ navodi se da „Beograd nije samo centar Beograda, njegovi široki bulevari i bašte restorana već su Beograd i vrtići, škole, domovi zdravlja, domovi za stare, domovi kulture. Beograd su i beskućnici, stari, usamljeni i bolesni, oni koji nisu u stanju da sami stvaraju bolju budućnost za sebe“.

U okviru toga istaknuto je da je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo, a obaveza Beograda je da svim društvenim grupama obezbedi pristup besplatnom i kvalitetnom obrazovanju. Kada je reč o socijalnoj zaštiti, dodaje se da će efikasni sistem socijalne zaštite dostupan u svim delovima grada pružati podršku starijima, deci, materijalno neobezbeđenima i svima koji ne mogu da se brinu sami o sebi.

– Savremena socijalna zaštita nije fakultativno pitanje, pitanje dobre volje i individualnog milosrđa, već pitanje institucionalnog sprovođenja politika socijalne zaštite građana. Besplatna i kvalitetna zdravstvena zaštita i unapređenje uslova rada zdravstvenog osoblja nalaze se među najvažnijim ciljevima gradske vlasti – navodi se u poglavlju 6.

Kreativna prestonica Balkana

U sedmom poglavlju „Kreativna prestonica Balkana“ navodi se da su „naši inženjeri, inovatori, kreativni mladi ljudi postali jedna od najvažnijih pokretačkih snaga razvoja Beograda“.

– Decenija u kojoj živimo mora da bude ona u kojoj se prilike neće gubiti, već stvarati, a neuspesi iz prošlosti će se pretvarati u nove pobede i uspehe. Grad Beograd je prepoznao sektor kreativnih industrija kao jedan od glavnih pokretača budućeg ekonomskog i društvenog razvoja i odlučio da nastavi ulaganja i donese posebne mere kako bi bio prepoznat od kreativaca i talenata iz celog sveta kao kreativna prestonica zapadnog Balkana. Da bi Beograd odgovorio na sve izazove koje nosi urbanizacija, potrebna je inovativna transformacija strategija svih segmenata njegovog razvoja – ističe se u okviru ovog poglavlja.

foto Goran Anđelković

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button