Beograd

Čišćenjem priobalja obeležen Međunarodni dan reke Save

Izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u glavnom gradu započeće već krajem leta, a završetkom svih pet fabrika biće pokriven ceo grad, rekla je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović

Akcijom čišćenja priobalja od Čukaričkog rukavca, ispod Mosta na Adi, do splava Rečne policije i pod sloganom „Neka reka Sava bude plava” juče je u prestonici obeležen Međunarodni dan reke Save – 1. jun. Tim povodom, Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika, osvrnula se na važnost projekata izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda.

– Beograd, iako veliki evropski grad, nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Izgradnja prve fabrike započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven čitav grad, tako da se otpadne vode više neće direktno izlivati u naše reke. Trudimo se da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji kako bi Beograd bio što čistiji i zdraviji – rekla je Vidovićeva, a preneo Beoinfo.

foto Beoinfo

Goran Puzović, direktor JVP-a „Srbijavode”, istakao je da je jedan od posebnih ciljeva jučerašnje akcije pravilno postupanje sa otpadom jer će prikupljen otpad biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran ili kompostiran.

Čišćenje priobalja organizovalo je preduzeće „Srbijavode” u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Sektorom za vanredne situacije MUP-a, Opštinom Savski venac i brojnim gradskim komunalnim preduzećima.

Međunarodni dan reke Save obeležava se svake godine 1. juna da bi se promovisao značaj ove reke za sve zemlje u njenom slivu.

Srbija je ravnopravna članica i potpisnica Međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC), a „Srbijavode” aktivno učestvuju u radu ove komisije u svim ekspertskim grupama.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button