Beograd

FERIJALNI SAVEZ NOVI BEOGRAD: Srđan Đoković doprineo projektu „Hrana našeg kraja“

Ferijalni savez Novi Beograd pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda organizivao još jedan projekat od društvenog i istorijskog značaja

Ferijalni savez Novi Beograd će 2027. godine navršiti pola veka postojanja, a u susret velikom jubileju u planu je niz velikih projekata od društveno istorijskog značaja s ciljem da se omladina okrene pravim vrednostima.

Akcija pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu – „Nauči, priseti se i ne zaboravi lik i delo po kome tvoja škola nosi ime“ – uspešno je okončana, a na oduševljenje mladih sada je održan i zanimljiv projekat „Hrana našeg kraja“. Uporedno, održava se i akscija „Nauči, priseti se i ne zaboravi znamenite spomenike u Beogradu“.

foto FSNBG
foto FSNBG

„Brza hrana je svuda oko nas. Nažalost, mnogima je postala svakodnevnica. Zato, Ferijalni savez Novi Beograd nastoji da vrati stare navike i značaj zdrave ishrane na tradicionalni srpski način. Otuda je bitno da se svi prisetimo specijaliteta našeg kraja i vratimo je u naše domove.

Zašto je ovo bitno? Iz više razloga, a neki od njih su – zdravlje nacije, očuvanje starog duha Srbije, ušteda novca, uživanje s porodicom i prijateljima. Sve ovo gubimo uz brzu hranu koja je svuda oko nas.

‘Hrana našeg kraja’ je projekat kojim bi podstakli mlade da se vrate običajima i kulinarskim specijalitetima svojih majki, baka, prabaka i ostalih predaka. Svedoci smo da je kulinarstvo postalo hit u svetu, da je zanimanje kuvar ostalo časno i sve popularnije i traženije, ali i da su nam trpeze previše modernog, a ne zavičajskog karaktera.

Negujmo ono na šta su naši roditelji, bake i deke i preci odrasli i dugo živeli, a to je hrana našeg kraja. Cilj je da svako od nas kaže šta je to njegova majka, baka i prabaka volela da pravi, u kom jelu je uživala njegova porodica, pa i sam da proba da napravi od namirnica koje bismo obezbedili.

Takođe, mladi bi gledali i učili od vrsnih kuvara koje bismo angažovali, a ujedno mi i s njima mogli da pripreme jelo za prave goste restorana, pod nadzorom profesionalava, naravno.

‘Hrana našeg kraja’ posle svega bi bila uvršetan u redovan jelovnik s preporukom ugostitelja da je to ideja najmlađih koji žele da sačuvaju duh najstarijih“, između ostalog je stajalo u opisu i najavi projekta.

FERIJALNI SAVEZ NOVI BEOGRAD

I sve ovo se zaista i dogodilo. Mladi su uživali u kulinarstvu, pa čak i iznenadili profesionalne kuvare zanjem mnogo toga iz srpske tradicionalne kuhinje. A dok su se kotlići s ribljom čorbom i ostali kulinarski specijaliteti spremali kraj Save na platou restorana „Nostalgija“, prisutne su oduševljavali i mladi iz kulturno umetničkog društva.

foto FSNBG

A da i ovaj projekat nije prošao bez iznenađenja, pobrinuo se Goran Đoković!

Stric najboljeg tenisera sveta svih vremena družio se s akterima akcije „Hrana našeg kraja“, učestvovao u njoj – predstavio je svoju i napravio specijalitet njegovog kraja s Kosova i Metohije. Mladi su bili oduševljeni spontanošću strica Novaka Đokovića, dosta doga naučili od njega u okvoru ovog projekta, ali i saznali mnoge stvari koje se tiču našeg teniskog asa. Goran Đoković podelio je i poklone najboljima.

FSNBG

Ferijalni savez Novi Beograd zahvalan je Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda na podršci, kao i krovnom Ferijalnom savezu Srbije na čelu s predsednikom Velizarom Đerićem.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button