BeogradTop vesti

Grad Beograd obezbedio besplatne udžbenike za prvake i drugake osnovnih škola

Obezbeđeni su udžbenici za oko 34.000 učenika, a tačan broj ćemo znati kada se završi upis u škole", rekao je Goran Vesić

Grad Beograd obezbedio je besplatan osnovni paket udžbenika za sve prvake i drugake državnih škola u glavnom gradu, što se odnosi na udžbenike za srpski/maternji jezik, matematiku, svet oko nas i izabrani strani jezik, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenela Beta.

On je novinarima u Skupštini grada Beograda rekao da je ugovor potpisan između grada i 12 izdavačkih kuća i precizirao da je grad za to izdvojio oko 240 miliona dinara.

Obezbeđeni su udžbenici za oko 34.000 prvaka i drugaka, a tačan broj ćemo znati kada se završi upis“, rekao je Vesić i dodao da je vrednost jednog paketa knjiga, u zavisnosti od izdavača, oko 50 evra.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će sva deca imati iste, nove udžbenike i da neće morati da ih vraćaju, kao što ne moraju da vraćaju ni tablete koje je grad delio prošle godine. Dodao je i da će grad nastaviti sa podelom tableta i da je cilj da djaci svih osam razreda osnovnih škola u Beogradu budu pokriveni tabletima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da će besplatni udžbenici roditeljima „olakšati finansijski stres“ na početku školske godine i da je to jedan od razloga što je ministarstvo podržalo taj projekat. On je dodao da će i ministarstvo nabaviti 88.900 udžbenika, od čega će 29.000 otići đacima iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, 41.000 učenicima u čijim porodicama ima tri, četiri ili više đaka, 17.000 za učenike koji imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom i oko 650 za najdarovitije učenike.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button