Beograd

Kao u stara vremena – čuveni sat na Geneksu ponovo radi

Posle mnogo godina popravljen digitalni pokazivač vremena i temperature na "Zapadnoj kapiji Beograda"

E to su sitnice koje život znače… Sat na „Geneks kuli”, poznatijoj kao „Zapadna kapija Beograda”, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća, na inicijativu gradonačelnika Akeksandra Šapića.

„Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bio bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira na to u čijem će vlasništvu biti „Geneks kula”, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd“, rekao je Šapić. 

Ovo remek-delo moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

foto Beoinfo

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije. 

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button