BeogradTop vesti

Nova EKO linija na relaciji Dorćol – Beograd na vodi

Grad Beograd predstavio novih devet elektroautobusa od kojih će osam saobraćati na novoj gradskoj liniji

Beograd je dobio drugu ekološku liniju koju čine elektroautobusi. Kupljeno je deset takvih vozila, od kojih osam saobraća na novoj liniji Dorćol – Beograd na vodi.

Nove autobuse predstavili su zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

foto Grad Beograd

„Osim Sofije, jedini smo grad u regionu koji ima ekološke autobuse. To je inače deo naše strategije da do 2030. godine nemamo nijedno vozilo na fosilna goriva u javnom prevozu“, napisao je Goran Vesić na Fejsbuku uz fotografije ekoloških autobusa.

foto Grad Beograd

„Mi ćemo 2028. završiti prvu liniju metroa, 2030. drugu, u međuvremenu kupujemo autobuse čiji je pogon na prirodni gas. Već smo kupili stotinu autobusa, koji stižu tokom proleća, a postavljamo i gasne stanice. Po našem planu svake godine u narednih pet godina kupovaćemo stotinu autobusa na gas, kao i novih deset elektroautobusa.
To znači da kada 2030. proradi metro nećemo imati nijedno vozilo u javnom prevozu koje ide na fosilna goriva. Taj cilj postići ćemo pet godina posle Pariza, koji je dao sebi zadatak da to uradi 2025. godine“, nadovezao se Vesić.

foto Grad Beograd

Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što u Gradu Beogradu imamo ekološku svest, a na ovu temu posebno se osvrnula ministarka Irena Vujović.

„Ulaganje u zeleni transport od izuzetnog je značaja za zaštitu životne sredine i bolji kvalitet vazduha, a ujedno i važan korak u implementaciji Zelene agende kojoj je Srbija posvećena“, istakla je ministarka zaštite životne sredine.

foto Grad Beograd

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button