Beograd

Novi spomenici krasiće Beograd! Vesić: Odužićemo se Moleru, Pešiću, Deroku, Banu…

Zamenik gradonačenika Beograda posetio umetničku livnicu "Braća Jeremić", a pre toga i atelje vajara Zorana Kuzmanovića

Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru od kraja februara krasiće Molerovu ulicu na Vračaru, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prilikom posete umetničke livnice „Braća Jeremić“, gde je taj spomenik izliven.

„Srbija će konačno podići spomenik jednom od svojih vojvoda iz Prvog srpskog ustanka i predsedniku Narodne kancelarije ili, kako bismo to današnjim terminima nazvali, predsedniku srpske vlade iz vremena Drugog srpskog ustanka, koji je ujedno bio i slikar odnosno oslikao Karađorđevu crkvu na Oplencu“, rekao je Vesić, a prenosi portal „Telegraf.rs“.

Pre umetničke livnice „Braća Jeremić“, Vesić je posetio i atelje vajara Zorana Kuzmanovića koji završava spomenik Aleksandru Deroku. Taj spomenik biće postavljen u novoj pešačkoj zoni na Topličinom vencu, ispred zgrade u kojoj je živeo.

prinskrin Facebook/Goran Vesić

Istakao je Vesić i to da se u livnici „Braća Jeremić“ trenutno izliva i spomenik Matiji Banu koji će, kako je najavio, biti postavljen na Banovom brdu najkasnije u martu.

„To će biti prilika da naši sugrađani saznaju zašto se Banovo brdo zove tako i kakav je uticaj imao Matija Ban na srpsko društvo, kao dubrovački Srbin koji je dao veoma veliki doprinos razvoju srpske države u 19. veku, kao i mnogi drugi dubrovački Srbi“, poručio je Goran Vesić.

Osim toga, Vesić je naveo da se radi i spomenik Branku Pešiću koji će, dodao je, biti završen tokom proleća i postavljen u pešačkoj zoni u Zemunu.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button