BeogradTop vesti

Sjam knjiga od 21. do 29. oktobra u Beogradu

Ovogodišnji, 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu pod sloganom „Živele knjige/Vive les livres”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Oko četiri stotine izlagača iz zemlje i inostranstva predstaviće se na štandovima u halama 1, 1a, 2a i 4, ali lista još nije konačna.

– Sajam knjiga je jedan od najznačajnijih, najlepših i najposećenijih događaja kulture u Srbiji. Interesovanje izdavača i poštovalaca knjiga i ove godine je izuzetna i možda, kada je reč o posećenosti, bude jedna od onih za sećanje i pominjanje. Vera u pisanu reč je trajna i nikad neće nestati uprkos pojavi sve moćnije elektronske tehnologije. Dobra knjiga u ruci je nezamenljivo osećanje – rekao je Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga, preneo Beoinfo.

foto Goran Anđelković

On je precizirao da je ove godine počasni gost Francuska, koja je, kako je naveo, „drag gost” jer su francuski pisci svetski klasici, a knjige objavljene ove godine „biće posebno dragocene”.

Manifestacija, koja je uvrštena u one od značaja za Grad Beograd, trajaće devet dana, dan više nego inače.

Na konferenciji za novinare govorili su i Ljiljana Šoškić, koordinatorka projekta, koja je ocenila da je Sajam knjiga jedna od najposećenijih i najreprezentativnijih događaja na Beogradskom sajmu, zatim Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji, koji je najavio gostujuće autore iz ove zemlje, te Sanja Milić, umetnički direktor Sajma knjiga. Ona je navela da je Sajam knjiga mesto gde se već više od šezdeset godina razmenjuju mišljenja o najvažnijim književnim, izdavačkim i prevodilačkim temama.

– Uspeli smo da dovedemo velike zvezde ove godine, a među njima su izraelski pripovedač Etgar Keret, čije su knjige prevedene na skoro pedeset jezika, zatim Portugalac Žoao Tordo, te dve velike zvezde Britanci Sajmon Sibag Montefjore i Kejt Mos. Očekuju nas i različite generacije domaćih pisaca i zastupljenost svih žanrova – istakla je Milićeva.

U isto vreme, na istom prostoru, tradicionalno se održava i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava. Tradicionalno će biti dodeljene brojne nagrade, između ostalih za izdavača godine i izdavački poduhvat godine. Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra. Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, grupna ulaznica je 250, a porodična hiljadu dinara.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button