BeogradTop vesti

Sveti Sava najveća digitalna ikona na svetu

Na Savindan veličanstvena slika poslata iz Beograda u svet

Sveti Sava – školska slava obeležena je širom Srbije. A tokom večeri 27. januara iz Beograda je poslata veličanstvena slika u svet.

Na medija fasadi Kule Beograd ispisani su stihovi „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi, počuj glas svog roda, srpskoga naroda“ i lik prosvetitelja. Projekcija himne Svetom Savi bila je propraćena laserskim efektima sa najviše zgrade u regionu.

foto Grad Beograd

„Najveća digitalna ikona na svetu. Sveti Sava na Kuli Beograd. Srećan praznik Svetog Save“, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Instagram nalogu uz video koji je oduševio sve.

Jedinstvena projekcija upriličena je u čast najmlađeg sina Stefana Nemanje, velikog župana Raške i rodonačelnika dinastije Nemanjića. Ova dva velikana imaju neprocenjiv značaj u srpskoj istoriji, a kao glavnu zadužbinu ostavili su manastir Hilandar.

foto Grad Beograd

Savindan se u Srbiji obeležava u znak sećanja na jednog od najvećih srpskih prosvetitelja. Upravo zbog njegovog ogromnog značaja na razvoj srpske kulture i prosvete, ovaj dan se praznuje i kao školska slava. Prva projekcija sa Kule Beograd priređena je u novogodišnjoj noći, propraćena spektakularnim osmominutnim vatrometom, a nakon toga sugrađani i gosti grada uživali su u projekcijama za Božić i srpsku Novu godinu.

foto Grad Beograd

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button