Beograd

U Beogradu primetan nagli porast broja turista

Prema broju dolazaka turista, uveliko stižemo 2019. godinu koja je u turizmu važila za rekordnu, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je turizam u prestonici „ponovo stao na svoje noge“, jer je za prvih deset meseci prošle godine bilo 70 odsto turista više nego u 2020, kada se počela pandemija korone, kao i da je novogodišnje praznike u Beogradu provelo oko 100.000 turista.

„Prema broju dolazaka turista, uveliko stižemo 2019. godinu koja je u turizmu važila za rekordnu“, rekao je Radojičić za TV Prva.

foto Beoinfo

On je naglasio da svaki deveti ili deseti čovek na direktan ili indirektan način živi u Beogradu od turizma.

„Turisti nam dolaze na prvom mestu iz Republike Srpske, zatim iz Rusije, Nemačke, Turske i Crne Gore. Pored prvih pet, u top deset nalaze se i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, ali i zemalja poput Amerike i Indije. Povratak turista je primetan, vraćamo se ranijim trendovima“, naveo je Radojičić.

„Svaki deveti ili deseti čovek na direktan ili indirektan način živi u Beogradu od turizma“

Zoran Radojičić

On je istakao da je u Beogradu skoro 60 posto ukupnog deviznog priliva Srbije od turizma.

„Nezaobilazna tradicionalna mesta za posetu su svakako Kalemegdan, Skadarlija, Hram Svetog Save. Posebno je zanimljivo da smo tokom protekle godine imali veliki broj prijavljenih za registraciju privatnog smeštaja. Taj vid pružanja usluga je u velikoj ekspanziji, što ne pokazuje samo trend rasta broja dolazaka stranih gostiju već i izraz poverenja u oporavak turizma u našem glavnom gradu“, ocenio je Radojičić, a preneo Beoinfo.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button