Kultura

51. FEST otvoren pod sloganom „Strast života“

U Beogradu počeo tradicionalni Međunarodni filmski festival

Svečano je otvoren 51. Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu. Simbolični moto ovogodišnjeg izdanja je „Strast života“.

Apsolutni hitovi, prema rečima organizatora, su ostvaranja ovenčana brojnim nagradama i nominacijama za Oskara. Tu se najpre izdvaja psihološka drama „Tar“ (TÁR) smeštena u svet klasične muzike koja se fokusira na izmišljeni lik, Lidiju Tar, kompozitorku i dirigentkinju.

Kejt Blančet je za ovu ulogu već osvojila nekoliko prestižnih nagrada, a nalazi se i u konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Uz ovu kategoriju, film „Tar“ ukupno ima šest nominacija za Oskara, uključujući kategorije za najbolji film, najbolji scenario i najboljeg reditelja.

FEST

Pored toga, ostvarenje „Razgovori žena“ (Women Talking) jedan je od najzapaženijih filmova u ovogodišnjem programu. Zasnovan je na istoimenom romanu Mirijam Tejvs o ženama u izolovanoj verskoj zajednici koje se bore da pomire svoju veru sa nizom seksualnih zlostavljanja koje su počinili muškarci iz kolonije. Film ima dve nominacije za Oskara – za adaptirani scenario i najbolji film, kao i dve nominacije za Zlatni globus – za scenario i originalnu muziku.

Narednih dana definitivno vredi provoditi vreme u bioskopskim dvoranama.

.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button