KulturaTop vesti

Bogat program 50. FEST-a: Pobednici Venecije i Kana pred beogradskom publikom

Veliki ruski reditelj Nikita Mihalkov je najavljen kao jedno od jačih imena na ovogodišnjem FEST-u

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival FEST biće održan od 25. februara do 6. marta u 12 bioskopskih sala Beograda, pod sloganom „Novi hrabri svet“, a otvoriće ga domaći film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, najavljeno je danas na prvoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina – selekcija, a ponudiće i najnovije domaće filmove u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

prinskrin Buenavistacine

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena izuzetnim ličnostima iz sveta filma – proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Veliki ruski reditelj Nikita Mihalkov je najavljen kao jedno od jačih imena na 50. FEST-u.

prinskrin Red rocket

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je podsetio da su prošlih godina ugostili značajna imena iz sveta sedme umetnosti na FEST-u, kao što su Monika Beluči povodom filma „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice, glumci Ričard Drajfus, Džon Malkovič, i istakao je da su našu zemlju posetili i Džoni Dep, Džim Džarmuš, zahvaljujući Kusturici i festivalu „Kustendorf“.

– Trenutno smo u pregovorima sa tri holivudska imena, i za sada nemamo potvrdu da li če neko od njih doći. Daleko je 25. februar, do tada će se sve znati. Bila je ideja i volja da dovedemo reditelja Olivera Stouna. Ipak, kako smo saznali od ljudi bliskih njemu, američki reditelj za sada nema planove da putuje u Evropu. Želja nam je bila da okupimo na jednom mestu i napravimo susret Stouna, Kusturice i Mihalkova – pojasnio je Karl.

Filmovi na 50. FEST-u će se prikazivati u sledećim bioskopima: Kombank Dvorana (sale 1 i 6, glavni program), Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana, Cineplexx Ušće Shoping Centre (sale 1 i 2), Cineplexx Galerija Belgrade (IMAX i sale 3, 5, 7), Jugoslovenska kinoteka.

Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala – u Kanu i Veneciji – „Titan“ rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i „Događaj“ autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button