Kultura

Četvrt veka Madlenianuma: U četvrtak rođendanska opera

Pozorište u Zemunu od ove sezone je Ustanova kulture, zasluženo posle svega viđenog u poslednjh 25 godina

Madlenianum slavi 25 godina postojanja. Četvrt veka.

„Od ove sezone smo Ustanova kulture, verujući da će nadležni državni organi prepoznati napor i kvalitet, kao i doprinos Madlenianuma kulturnom životu zemlje. Ovakvo pregnuće, raskoš i uspeh ne bi bio moguć bez naše posvećene gospođe Madlene Zepter, osnivača i donatora, čija se vera u lepotu i istrajnost u nameri da ostavi nešto svom gradu, pokazala ne kao san, već kao vizija koja ima svoje opravdanje, i kojoj smo večno zahvalni. Kako je to naveo Nikolas Pejn, direktor Opera Evrope: ‚Zahtevalo je to viziju proroka; stvaralačku maštu umetnika; strateški plan generala; rešenost posvećenika; ljubav istinskog rodoljuba‚“, stoji u saopštenju pozorišta u Zemunu i nastavlja se:

„Dan Madlenianuma ćemo kao i svake godine proslaviti 26. januara od 19.30 časova uz našu poslednju predstavljenu premijeru, ovog puta u koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, operu Đakoma Pučinija Turandot, prisećajući se i prve premijere održane na našoj sceni, opere Tajni brak. Kao i tada 1999. godine na sceni je Jasmina Trumbetaš Petrović, ovog puta kao princeza Turandot, dok će svoj debi u ulozi Kalafa imati Nikola Kitanovski, a baletsku rolu Dušu princeze Lou-Ling tumačiće Olga Olćan“, obaveštava Madlenianum.

foto Madlenianum

„U poslednjih pet godina smo pre svega uspostavili čvrstu saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, sa kojim smo ostvarili 3 uspešne operske koprodukcije i jednu baletsku; nastavili smo saradnju sa Operom Sankt Peterburga koja je postala stalni gost na našoj sceni sa svojim čudesnim operskim vizijama i uz vrhunski ansambl i nisu odustali od gostovanja ni u vreme korone. Nastavili smo uspešnu saradnju sa Novom beogradskom operom, postavljajući na našu scenu barokne opere, uspostavili smo blisku saradnju sa Narodnim pozorištem iz Niša, novosadskim Pozorištem mladih i subotičkim Narodnim pozorištem, razmenjujući sa njima predstave. Pojačali smo međunarodnu saradnju, uspostavivši saradnju sa beloruskim pozorištima i njihove ansamble ugostili dva puta, a jednom smo i mi gostovali kod njih sa dramom Dolce vita“, kažu u pozorištu i najavljuju:

foto Madlenianum

„U četvrtak, 26. januara od 19.30 na našoj sceni će ponovo zaigrati opera Turandot, mladog i alentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka i pod dirigentskom palicom Stefana Romanija. Predstava je posle svoje dve premijere pobrala pozitivne kritike stručne javnosti i oduševljenje publike. U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, u veoma zahtevnoj ulozi za dramski sporan. Podsetimo se naslova koje je Jasmina Trumbetaš pevala u Madlenianumu: Tajni brak, Dve udovice, Cosi fan tutte, Madam Baterflaj i u koprodukciji sa NP Manon Lesko. Nasuprot nje „pučinijevski poetična“ i lirski nežnija robinja Liu će biti Snežana Savičić Sekulić, koja je svoju prvu opersku ulogu imala baš na našoj sceni kao jedna od dve udovice Karolina, da bi uspešno i upečatljivo nastupala i u klasičnim i modernim operama poput: Hofmanove priče, Anželika, Don Đovani, pa i u jednoj savremenoj operi domaćeg autora Mandragola. Ovog puta kao princ Kalaf nastupiće Nikola Kitanovski, koga smo imali prilike na našoj sceni da gledamo u obnovljenoj operi Pajaci. U zanimljivim ulogama slugu Pinga i Panga nastupaju Vladimir Andrić i Darko Đorđević, koje svi pamtimo iz opera: Travijata, Madam Baterflaj, Mandragola i Manon Lesko, dok je Darko Đorđević nastupao i u Hofmanovim pričama, a Vladimir Andrić i u operama Mudrica, Rita, Anželika, ali i u mjuziklu Jadnici, a naša publika ga može gledati i u opereti Pariski život“.


Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button