KulturaTop vesti

Čuvena slika Paje Jovanovića vraćena u Narodni muzej

"Krunisanje cara Dušana" nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji uskoro ponovo pred posetiocima Muzeja u Beogradu

Narodni muzej u Beogradu saopštio je da će povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji predstaviti monumentalno delo slikara Paje Jovanovića „Krunisanje cara Dušana“.

„Obeležavajući Dan državnosti predstavljanjem monumentalnog remek-dela koje živopisanom plenerističkom tehnikom jezgrovito predstavlja vojnu i političku snagu iznova ćemo se podsetiti trajnih umetničkih vrednosti i preglaštva muzejskih stručnjaka“, navode iz Narodnog muzeja, a prenosi Kurir.

foto Narodni muzej
foto Narodni muzej

Jovanovićeva slika poznata i kao „Proglašenje Dušanovog zakonika“ biće predstavljena medijima 11. februara u Narodnom muzeju, kada će članovi restauratorskog tima objasniti pojedinosti o konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u toj ustanovi.

Kompozicija veličine preko 20 kvadratnih metara koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, naslikana je kao porudžbina Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

„Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo laskavih priznanja, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata“, kaže se u saopštenju.

foto Narodni muzej
foto Narodni muzej

Iz Narodnog muzeja je navedeno da su na dugotrajnost restauratorskog procesa uticale pre svega dimenzije slike ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

„U saradnji sa Tehnološko-metalurškim i Hemijskim fakultetima u Beogradu, stručnjaci Narodnog muzeja su ispitali mehanička svojstva platna i način njegove pripreme za slikanje kako bi precizno bio proračunat inovativan način zatezanja slike, prvi put primenjen u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, analitički pristup konzervatora otkrio je i sasvim originalan postupak prepariranja platna, koji je dopunio znanje o Jovanoviću kao slikarskom tehnologu koji je vešto manipulisao materijalima kako bi postigao likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca kralja Milana Obrenovića.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button