Kultura

Frida Kalo otvorila novu scenu u Madlenianumu

Predstava Sanje Domazet, premijerno izvedena 2006, ove godine je uvod u seriju drama o slikama

Predstava Sanje Domazet „Frida Kalo“ napisana za Operu i teatar Madlenianum, nije uobičajena biografska dramatizacija, već je to neobičan, ženski tekst koji prati poslednje dane u životu velike slikarke.

Drama se pre svega može okarakterisati kao lirska i intimna, bez obzira na to što autorka osvetljava i prekost, i eruptivnu narav Fride Kalo.  Vidno naelektrisana, umetnički podsticajna, ova predstava poslužila je kao idealni predložak za jednu autorsku, ekstravagantnu i visoko estetizovanu predstavu koju potpisuje Ivana Vujić. U autorskom timu ove predstave pronalaze se naši najveći glumci, najintrigantniji umetnici koji su osmislili scenu, kao i kostimi koji su stigli iz samog Meksika, čime se pojačava autentičnost predstave. Prema ideji Koste Bunuševca, na sceni se nalazi mobilni krevet Fride Kalo, koji ima lice i naličje, i na kojem  prikovana leži stara Frida Kalo (Dobrila Stojnić). Uz nju se pojavljuje i mlada Frida Kalo (Vanja Milačić), kao i Dijego Rivera (Slobodan Beštić) koji asocira na razne faze Fridinog života. Glume i Vanja Ejdus, Zoran Ćosić, Bogdan Bogdanović…

foto Zoran Škrbić/Madlenianum

Treba napomenuti da se predstavom Frida Kalo u Madlenianumu otvorila nova scena: Belle Etage i da je ova predstava uvod u seriju drama o slikarima. Premijerno izvedena 2006. godine, ovo je najdugovečnija predstava na našoj sceni, koja je odavno prešla 100. izvođenje. Predstava koja od samog početka intrigira i ushićuje publiku i za koju ne jenjava zainteresovanost je zbog velikog interesovanja, nastavila svoj život u prostoru Male scene.

Predstava o slikarki snažnog duha i vanserijskog dara Fridi Kalo postala je ponos Madlenianuma i jedan od zaštitnih znakova kuće. U vremenu brzog života i intenzivnih promena svuda, pa i u pozorišnim repertoarima, dug život jedne predstave poseban je podvig koji podrazumeva ansambl silan u želji da predstava živi i publiku koja te predstave ne prestaje da bude željna. Trajanje predstave „Frida Kalo“ svedoči i o tome da ona govori o neprolaznim vrednostima i da je i sama takvog kvaliteta, jer je vreme i moda nisu narušili, već joj je trajanje dalo na dubini i lepoti glumačkog izraza, izraza oslikanog piščevim i rediteljskim idejama.   

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button