Kultura

Istorijski muzej Srbije slavi 59. rođendan – danas besplatan ulaz

Vrata širom otvorena na izložbe na Trgu NIkole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru

Povodom 59. godišnjice osnivanja Istorijskog muzeja Srbije, danas će biti slobodan ulaz na izložbe na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Kako je saopšteno iz muzeja, na Trgu NIkole Pašića 11 posetioci će imati priliku da vide izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“, autorke Tijane Jovanović Češke, ali i više od 100 originalnih slika, kao i skica i kopija skoro svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala“ i mnogih drugih. Na izložbi su prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Izloženi su mnogobrojni originalni predmeti koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerci naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button