Kultura

Kompanija NIS donirala 6.000.000 dinara pozorištu „Atelje 212“

Sredstva će biti namenjena za zamenu stolarije i scenske rasvete, što će doprineti boljoj energetskoj efikasnosti

U želji da podrži rad neke od najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu, kompanija NIS donirala je pozorištu „Atelje 212“ sredstva u iznosu od preko šest miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti pozorišta.

Projekat se sprovodi u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na zajedničkoj konferenciji za medije otkrivenpo je da će zahvaljujući ovim sredstvima stolarija i scenska rasveta u čuvenom beogradskom teatru biće zamenjena novom, što će doprineti boljoj energetskoj efikasnosti objekta i smanjenju potrošnje električne energije.

Novica Antić, direktor pozorišta „Atelje 212“, zahvalio se kompaniji NIS.

„Ova donacija koju smo dobili od NIS-a je zaista vrlo značajna. Naročito nam je bitno da u doba pandemije, kada radimo smanjenim kapacitetom i smanjeni su nam prihodi, dobijemo svaku vrstu pomoći. Novac ćemo iskoristiti za zamenu vrata i prozora, kojih ima mnogo i 30 godina nisu menjani. Na pozorišnoj zgradi biće postavljeni aluminijumski, vakumirani prozori i vrata, što će značajno uštedeti energiju, dok će zamena kompletnog osvetljenja, pre svega reflektora u salama, drastično smanjiti potrošnju struje“, izjavio je Antić.

foto Atelje 212

Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS, istakao je zadovoljstvo što je kompanija pružila podršku radu jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u zemlji.

„Kao kompanija ponosni smo što imamo mogućnost da podržimo jednu od najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu kao što je „Atelje 212“, unapredimo njen dalji rad i doprinesemo njenoj energetskoj efikasnosti. Ova donacija je deo šireg programa „Zajednici zajedno“, koji sprovodimo duže od decenije u 12 gradova i opština širom Srbije. Iza nas su desetine uspešno realizovanih projekata koji su unapredili život naših sugrađana, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da ulažemo u zajednicu i njen napredak“, istakao je Despotović.

Ivan Karl, sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu, istakao je značaj projekta i pozvao druge kulturne ustanove da se prijave za ovakve donacije.

„Hvala NIS-u koji je prepoznao „Atelje 212“, ali i timu „Ateljea 212″ koji se potrudio da bude prepoznat i da ispuni sve kriterijume koji su bili uslov da se dođe do ove značajne donacije. Ovo je nastavak podrške koju kompanija pruža godinama unazad i jedan društveno značajan projekat. Pozvao bih i druge kulturne ustanove širom zemlje da prate aktivnosti NIS-a i da se prijave na ovako značajne konkurse, tako da bi i u budućnosti bilo ovako lepih prilika za susretanje“, istakao je Ivan Karl.

Svetozar Cvetković, član glumačkog ansambla „Ateljea 212“, je rekao da je značaj NIS-ove donacije to što je prepoznato da se kroz ulaganje u ovako kulturno značajnu ustanovu, ulaže u društvo u celini.

„Ova donacija je opravdana istorijskim značajem, rezultatima, i stremljenjima ovog pozorišta da se na jedan tih način vrati onome što predstavlja pravi kvalitet. Atelje je od velike rekonstrukcije do danas, nastojao da održi nivo koji omogućava ne samo prikazivanje programa, već i dobre uslove za stvaranje tog programa, koji će sada biti dodatno poboljšani“, naveo je Cvetković.

foto Atelje 212

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button