KulturaTop vesti

Četvrti Festival francuskog filma od 15. do 19. juna u Beogradu

Miki Manojlović ove godine je kum Festivala koji će biti održan na više lokacija opštine Stari grad

Grad Beograd, konkretno opština Stari grad, i ove godine će organizovati sada već tradicionalni Festival francuskog filma.

U MTS Dvorani održana je konferencija za novinare kojom je najavljeno održavanje četvrtog po redu Festivala francuskog filma, koji će se održati na više lokacija – Kosančićev venac, Silosi Beograd, MTS Dvorana, ali i na internet platformi MOJ OFF.

Na konferenciji su govorili Fati Akšal, prvi savetnik francuske ambasade u Srbiji, Milica Ilčić, koordinator „Starogradskog leta“, Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta, Miki Manojlović, kum festivala, Manuel Šapira, reditelj koji se uključio putem Zoom-a i Igor Stanković, direktor MTS Dvorane.

Fati Akšal, prvi savetnik francuske ambasade u Srbiji, zahvalio se okupljenim novinarima na prisustvu i pozdravio organizatore.

„Francuska ambasada u Srbiji podržava ovu lepu inicijativu programa Festivala francuskog filma u Beogradu. Zajedno sa Francuskim institutom i partnerima poput Megakon filma i mts Dvorane, ovakvi programi doprinose širenju francuske kulture u Beogradu, a i šire, u Srbiji, i na tome sam vam zahvalan” rekao je Akšal.

Jedan od partnera Festivala je i Gradska opština Stari grad, koja organizuje manifestaciju “Starogradsko leto” u okviru koje će biti promovisan i Festival francuskog filma. Koordinator ove manifestacije, Milica Ilčić, nije krila zadovoljstvo.

„Velika mi je čast što će upravo Festival francuskog filma ove godine otvoriti novu manifestaciju „Starogradsko leto“ koja počinje 15. juna na Kosančićevom vencu. Mislim da ne postoji bolji način da otvorimo jednu ovako lepu, kulturnu manifestaciju nego u saradnji sa našim dugogodišnjim francuskim prijateljima”, rekla je ona.

foto Promo/Bosko Bunjusevac

Ove godine, kum Festivala je naš proslavljeni glumac Miki Manojlović:

„Francuski film je formirao nekoliko generacija naših reditelja i glumaca i formirao ukus i kriterijume srpske i jugoslovenske publike. Nadam se da će Festival francuskog filma još da raste i molim vas da pružite podršku ovako ozbiljnom događaju“, istakao je Miki Manojlović.

Program Festivala francuskog filma i ove godine pažljivo je odabran, a neki od naslova su „Hronologija nasilja“ ( Tropic of violence ) sa Dali Bensalahom, Brigada (La Brigade), kao i „Don Žuan“ (Don Juan) i „Jadnici“, nastao po romanu Viktora Igoa. Prateći program, ljubitelji francuske kinematografije moći će da prate putem online platforme MOJ OFF.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button