KulturaTop vesti

Milena Marković 68. dobitnica NIN-ove nagrade

Sjajna književnica nagrađena za roman "Deca" i postala šesta žena na spisku laureata tradicionalnog izbora

Književnica Milena Marković dobitnica je 68. je dobitnica Ninove nagrade, najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji za roman Deca.

„Sve to što sam pisala nekoliko godina, ja sam se odlučila da napravim poemu, odnosno roman u stihu. Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ipak, najpre“ da kažem da mi je velika čast što sam dobila Ninovu nagradu i što sam bila u užem izboru sa Albaharijem i Kopiclom, drugu gospodu nisam imala čast da pročitam, što ću da ispravim vrlo brzo. Bilo mi je puno srce kada sam čula objašnjenje žirija. Što se tiče poezije i proze, to je tanka linija, šta je šta“, istakla je između ostalog Milena Marković.

foto RTS

Milena Marković je rođena 9. aprila 1974. u Beogradu. Diplomirala FDU Dramaturgija, 1998. u Beogradu. Majka je dvoje dece. Njene značajnije drame su igrane u Jugoslovenskom dramskom pozorištu („Paviljoni“, „Šine“, „Zmajeubice“, „Brod za lutke“), na sceni Ateljea 212 („Šuma blista“, „Deca radosti“, „Pet života pretužnog Milutina“), kao i u Srpskom narodnom pozorištu („Nahod Simeon“, „Brod za lutke“ – druga verzija). U poslednjem periodu izvedena je njena nova drama „Livada puna tame“ u Narodnom pozorištu, tokom 2019. godine. Od nje publika za nešto više od mesec dana može da očekuje i nastavak serije „Močvara“ u režiji njenog supruga Olega Novkovića, a koja je nastala u saradnji sa „Fajerfaj produkcijom“ i uz podršku „Telekoma Srbija“. Zajedno sa Olegom radila je i filmove „Beli, beli svet“, „Otadžbina“ i „Živ čovek“.

foto Kurir

Inače, Milena Marković je šesta žena dobitnica prestižne Ninove nagrade, a ukupno 68. po redu u tradicionalnom izboru.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button