Kultura

„Nitram“ – najbolji film 50. FEST-a! Na svečanom zatvaranju dodeljene i ostale nagrade

Spuštena zavesa na pola veka postojanja kultne manifestacije

Najbolji film 50. FEST-a je „Nitram“ u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je predsedavao glumac Miloš Biković.

Prema Bikovićevim rečima, na 50. FEST-u je bilo više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da je, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična.

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu „Sestre“ rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv“ kako navode „film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog“.

foto FEST

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin. Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove „Univerzalni vojnik“, „Zvezdana kapija“, „Dan nezavisnosti“, „Godzila“, „Patriota“, i koji snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u filmsku i televizijsku industriju u našoj zemlji.

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju „Optužba“ u režiji ivana Atala i to za „za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film „Nitram“ reditelja Džastina Kurcela i to „za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti“.

foto FEST

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film „Zbornica“. 

Kako je žiri naveo priznanje je otišlo „rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva“.

Tarokić se putem video poruke zahvalila žiriju i FEST-u i na nagradi i na pozivu na beogradski festival.

Posebno priznaje 50. FEST-a otišlo je Alekseju Germanu Mlađem za film „Kućni pritvor“.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus  u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je ostvarenje „Svet posle nas“  u režiji  Lude Bena Salah-Kazana.  Kako žiri navodi reditelj sa „iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju“.

Reditelj Žiri programa Fest Fokus  posebno   želi   da   pohvali  i istakne  film  ,,Heroji“   reditelja  Gorana  Nikolića,   koji  „odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove“.

foto FEST

Nagrada Fedeora za  najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je filmu „Optužba“ u režiji Ivana Atala.

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ u sastavu: Dubravka Lakić kritičar, Miloš Avramović reditelj i producent i Nemanja Ćeranić reditelj i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film „Lihvar „,
jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a 2022. pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ pripala je filmu „Mrak“ reditelja Dušana Milića.

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i direktor Jugosoloveske kinoteke proglasili su 50. FEST zatvorenim.

„Nadamo se da će sledeći 51. FEST biti održan u nekom boljem svetu bez rata i bez boleština i da ćemo se kao kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža FEST – rekao je Pantelić zahvalivši i žiriju i gostima i publici za još jedan sjajan FEST“.

foto FEST

Zavesu na 50. FEST spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom čuvenog Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“ i drugih.

Na poslednjem crvenom tepihu 50. FEST-a u Kombank dvorani prodefilovali su glumci Miloš Biković, Tamara Dragičević, Katarina Radivojević, Toni Gojanović, ali i producent  Din Devlin, Džonanatan  Ingliš, kostimografkinja Ivana Ingliš, reditelj Stefan Arsenijević, reditelj Miloš Stojanović, glumac Frederik Vagner, reditelj Argiris Papadimitropulos i mnogu drugi.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button