Kultura

Premijera Verdijeve opere u Narodnom pozorištu

Prva repriza biće održana 6. juna, a do kraja meseca, „Falstaf” će biti na repertoaru i 29. juna

Premijera komične opere Đuzepea Verdija „Falstaf”, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića, održana je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Verdi, koji je „Falstafa” napisao u 80. godini, utkao je u to delo svoje celokupno životno iskustvo, ostavljajući melodijsko-harmonsku dopadljivost i predvidljivost u prošlosti, idući ka neočekivanim rešenjima i izrazu koji mu do tada nije bio svojstven.

„Da bi komponovao komičnu operu, Verdiju je bio potreban podstrek u vidu dobrog libreta. Šekspirove Vesele žene vindzorske su mnogo od svoje nesumnjive vrcavosti postigle na račun podsmeha glavnom junaku. Libretista Arigo Boito je, zahvaljujući izvanrednom literarnom seciranju teksta, vratio u život originalnog, pravog Falstafa. Zamenivši debeljka iz Veselih žena vindzorskih nitkovom-filozofom iz Henrija IV on je dao Verdiju priliku da kreira autentično šekspirovsko delo što komična opera zasnovana na Veselim ženama ne bi mogla biti. Moje uverenje je da je ova opera potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama”, rekao je Bradić u najavi premijere, preneo je Tanjug.

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, a kostime Marina Vukasović Medenica.

U umetničkom timu su i Edit Makedonska/ Vesna Jansens (koncertmajstori), Đorđe Stanković (šef Hora), Isidora Stanišić (koreograf), Ana Grigorović (pomoćnik reditelja), Vladislava Kanington (asistent scenografa) i Ivana Mladenović (asistent kostimografa).

Naslovnog junaka Ser Džona Falstafa na premijeri je igrao Nebojša Babić, a u velikom ansamblu bili su i Siniša Radin (Fenton), Aleksandar Dojković (Dr Kajus), Darko Đorđević (Bardolf), Mihailo Šljivić (Pistol), Sonja Šarić (Mis Alisa Ford), Dragutin Matić (Ford), Snežana Savičić Sekulić (Naneta), Sanja Anastasia (Gazdarica Kvikli) i Dragana Popović (Mis Meg Pejdž).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Publika u kojoj su se, između ostalih, našle i Dubravka Zubović i Jelisaveta Karađorđević, dugim aplauzom je pozdravila protagoniste predstave.

Prva repriza biće održana 6. juna, a do kraja meseca, „Falstaf” će biti na repertoaru i 29. juna. 

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button