Kultura

Sara Vujošević Jovanović dobila prvu nagradu za solistu na Sveruskom međunarodnom festivalu

Ponos Crne Gore i Srbije, dr muzikologije, odlikovana na visoko-kultnoj manifestaciji pod nazivom "Nacionalna kolekcija - Sankt Petersburg 2021"

Svetska, a naša – Sara Vujošević Jovanović. Balkanska diva odlikovana je na Četvrtom međunarodnom muzičkom festivalu u Rusiji pod nazivom „Nacionalna kolekcija – Sankt Petersburg 2021“.

Nekadašnja studentkinja iz Novog Sada – iz klase naše čuvene primadone Vere Kovač Vitkai, a sada dr muzikologije, dobila je prvu nagradu za Solistu na ovom Sveruskom međunarodnom takmičenju. „Nacionalna kolekcija – Sankt Petersburg 2021“ održana je krajem prošle godine, a zbog situacije na istoku Evropu diploma je stigla sada.

„Sara Vujošević Jovanović – laureat prvog stepena“, stoji na sertifikatu ovog prestižnog međunarodnog festivala u svetu.

Inače, mnogobrojni i pažljivo odabrani solisti ovog festivala, iza kojih su, između ostalog, stale i Sveruske filharmonijske sezone kao jedan od organizatora, nastupali su na svakom projektu sa dva orkestra – Velikim simfonijskim orkestrom Peterburške filharmonije i Orkestrom narodnih instrumenata „Terema“, što je za izvedbu klasičnih dela i dela 20. veka u izvedbi naše dive Vujošević Jovanović zvučalo maestralno.

foto Privatna arhiva

Crnogorska diva ponosna je na nagradu:

„Puno mi je srce! Festival je trajao šest meseci, a organizovan pod pokroviteljstvom Sveruskih filharmonijskih večeri, Kulturnog komiteta grada Sankt Petersburg, Ministarstva kulture Reske federacije“, napisala je na Instagramu Sara Vujošević Jovanović, majka četvoro dece, ponos Crne Gore i Srbije.

foto Privatna arhiva
foto Privatna arhiva

A evo i kakva je Sara Vujošević Jovanović po rečima publikovane ruske kritike:

„Izvodi mnogobrojna dela 20. veka za sopran i orkestar, interpretira ih uz živopisni vokalni raspon i spektar, kako bi u prisutnoj atonalnosti prenela punoću lirskog opusa, koja stvara percepciju da glas u njenoj izvedbi postoji isključivo kao besprekoran instrument. U svojoj sveobuhvatnoj umetničkoj percepciji pokazuje izuzetnu veštinu fleksibilnosti, a u vokalnoj interpretaciji osoben suptilni osećaj za virtuoznost“.

foto Privatna arhiva

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button