KulturaTop vesti

Boda Ninković dobitnik Svetosavske povelje

Poznati glumac koji se krajem prošle godine penzionisao nagrađen u rodmom Smederevu

Svetosavska povelja, najznačanije priznanje koje dodeljuje grad Smederevo, dodeljena je dramskom umetniku Slobodanu Bodi Ninkoviću. Poznati srpski glumac se proslavio po brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama.

Boda Ninković rodio se u Smederevu 25. novembra 1956. godine, a portal Telegraf podseća na njegove početke. Kao gimnazijalac, tačnije nakon završetka srednje škole, poželeo je da upiše istoriju. Ipak, tokom letovanja, prijavio se na amatersko takmičenje u pevanju, gde je dobio pohvalu od Lea Martina, lično. Kada se vratio kući, želeo je, poput svog brata, da se bavi muzikom. Nakon srednje škole, iz radoznalosti je otišao na Fakultet dramskih umetnosti. Prijemni je prošao. Na početku studija se nije pokazao najbolje, a neuspesi su ga demoralisali i napustio je fakultet.

Ipak, sedam godina kasnije, Boda se vratio na Fakultet dramskih umetnosti i nastavio je školovanje u klasi Vlade Jeftovića. Nova Bodina klasa vaći za jednu od najuspešnijih koja je izasla sa Fakultet dramskih umetnostii. Sa Bodom su tada studirali Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele. Branka Pujić, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić… Posle studiranja, počeo je karijeru u pozorištu Boško Buha, a kasnije je glumio i u Beogradskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Bitefu, Beogradskom dramskom…

Slobodan Ninković se oprobao i kao voditelj. Vodio je, između ostalog, i izbor našeg predstavnika na Evrosongu. Muzikom se i dalje bavi. Posle 40 godina, sa svojom grupom OPS, pobednicima zaječarske gitarijade 1979. godine, konačno je snimio svoj prvi album koji nosi naziv „Mala prodavnica delikatesa“.

Boda je krajem prošle godine otišao u zasluženu penziju.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button