Kultura

Utopia Avenue knjiga nedelje u Laguni

Ovo je priča o britanskoj muzičkoj grupi koja je nestala posle dva albuma, ali čije nasleđe živi i danas

Utopia Avenue je verovatno najzanimljiviji britanski bend za koji nikada niste čuli. A upravo je ovo naziv knjige Dejvida Mičela, knjige koja je proglašena za knjigu nedelje u knjižarama Laguna.

Ponikli iz londonske psihodelične scene 1967, folk pevačica Elf Holovej, bluz basista Din Mos, gitarski virtuoz Jasper de Zut i džez bubnjar Grif Grifin zajedno su stvorili jedinstven zvuk i tekstove koji su opisivali duh tadašnjeg burnog vremena. Grupa je za dve godine snimila samo dva albuma, ali njihovo muzičko nasleđe živi i danas.

Ovo je priča o kratkom, ali blistavom putu benda Utopia Avenue od klubova u Sohou i zapuštenih sala za igranke do obećane zemlje Amerike, upravo kada je Leto ljubavi uzmicalo pred nečim mnogo mračnijim. U ovoj višeslojnoj povesti o snovima, drogama, ljubavi, seksualnosti, ludilu i kajanju, o nesigurnom usponu do zvezda i faustovskom sporazumu kojim se postiže slava svedočimo sudaru između mladalačkog idealizma i cinične realnosti dok se šezdesete bliže kraju. Iznad svega, ovaj zanosni roman slavi sposobnost muzike da premosti ambise među ljudima, da opiše svoju epohu i da uzdigne ljudsku dušu.

„Ovo delo je potpun trijumf zbog: raskošne palete kojom dočarava epohu, preciznosti kojom prikazuje kompozicije i nastupe, čestih i duhovitih verbalnih finesa“, stoji u tekstu Sandej Tajmsa.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button