Možda niste znali

Jorki – druželjubivi terijer, svetski putnik, pas koji ne zna za bolest

Evo zašto je jorkširski terijer peti najpopularniji pas u Americi, kućni ljubimac mnogih širom sveta

Sećate se časopisa Zov? Ako ste rođeni u Jugoslaviji – sigurno pamtite trenutke sredom kada odlazite „na kiosk“ i kupujete novi broj. Sve o životinjama na jednom mestu – milina božja. U eri bez interneta i brojnih televizijskih kanala – to je bilo tako.

A danas, evo nastavka tradicije „druženja“ s životinjama – sredom. Na našem sajtu jedanput nedeljno, dakle sredom, predstavljaćemo vam u početku kućne ljubimce, a posle ko zna – možda preko domaćih seoskih životinja odlutamo i do šuma, prašuma kod divljih životinja. Otom-potom.

Ova sreda je namenjena jorkširskom terijeru, maloj umiljatoj kuci.

Intiligentni, živahni, hrabri, oprezni

Jorki spada u u intiligentne i živahne pse, ali i osetljive zbog čega im je potrebna ljubav i pažnja. Slušaju vlasnika, a znaju da budu baš sumnjičavi prema „strancima“, osobama koje prvi put vide ili ne viđaju često. Što se tiče ostalih pasa, uglavnom se dobro slažu s drugima, mada znaju da budu agresivni prema psima manjim od sebe, a takvih je, znamo, malo.

foto Sanja Anđelković

Jorki je veoma znatiželjan, ali nikada dosadan. Često je hrabar, spreman na avanturu, ali i oprezan. Iako izgleda kao lutkica, u duši je pravi terijer koji bespoštedno proganja mačke u komšiluku, pogotovo kad je malo stariji. I miševe. Vlasnicima se zato savetuje da ih uvek drže na oku, da ne pojuri u nepoznato za mačkom.

Najbolje se druže s odraslom decom

Jorki se najbolje slaže s odraslom decom. S obzirom da su krhke građe, ne prija im kad ih mala deca gnjave i grle, jer tako često nenamerno budu povređeni. Zato više traže društvo u starijoj deci ili odraslim osobama. Obožavaju da spavaju pored nogu gazde. Lako se prilagođavaju na ambijent.

foto Goran Anđelković

Prednost ovih simpatičnih kuca je i u tome što su potencijalno najmanje opasne u pogledu izazivanja alergija. Veoma su zahvalni kao kućni ljubimci, jer se gotovo uopšte ne linjaju. Takođe, ako putujete, lako ga je voditi sa sobom – kao da voli da putuje. A šta ne vole – ne vole samoću, ne vole kad ih ostavite bez ikoga u četiri zida, u stanu ili kući. Onda – teško komšijama, toliko „dosadno“ laju.

Retko bolesni, ali ne podnose hladnoću

Jorki je izuzetno osetljiv na hladnoću, pogotovo na zimski minus. Preferiraju boravak u toplom, ali ih tokom jeseni i zime možete zaštititi toplim jaknicama i povesti u šetnju.

foto Goran Anđelković

Uglavnom su dobrog zdravlja, ali mogu patiti od bronhitisa i problema sa zubima, kao i od paralize ekstremiteta uzrokovanim krhkim kostima. Preporuka je da ih hranite isključivo premium suvom hranom zbog zdravlja usne duplje i koštanog sistema. Mogu imati problema s očima, pa bi na njih trebalo obratiti posebnu pažnju, a kako imaju i uzak grkljan, kada se uzbude ili ako malo jače povučete povodac – počinju da kašlju.

Životni vek u proseku 13 godina

Prosečan životni vek jorkširskog terijera je od 13 godina, od 10 do 16 otprilike, dok ekstremno patuljasti jorkiji žive ipak nešto kraće.

foto Goran Anđelković

Što se tiče potomstva, ako je ženka teža – lakše se porađa, dok kuje do dva kilograma težine uglavnom štence na svet donose carskim rezom. Broj štenadi uglavnom je od dva do četiri, ali dešava se da okote i šest ili sedam malenih jorkija. Inače, jorki normalne veličine dostiže visinu do 21 centimetra i težinu do 7 kilograma, a u Americi je peti najpopularniji pas.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button