Možda niste znali

Sećanje na Nikolu Teslu i dalje stanuje u njujorškom hotelu

Na vratima hotelske sobe u Njujorku, gde je proveo poslednjih 10 godina i umro Nikola Tesla, stoji memorijalna ploča u njegovu čast

Navršilo se čak 80 godina otkad je Nikola Tesla – svetski, a naš naučnik – otišao na onaj svet… A da li ste znali da u njujorškom hotelu, gde je preminuo čuveni naučnik, i dalje postoji njegova soba, a tu je i veliki broj njegovih ličnih stvari… Evo dokaza:

„Njujork, Menhetn, blizu Tajms skvera, hotel Njujorker, 33. sprat, sobe 3327 i 3328 – mesto gde je živeo, radio i umro Nikola Tesla (1856-1943).

Ovde je proveo poslednjih 10 godina života. U sobi 3327 je živeo, u sobi do nje je radio, a zapravo to je u ono vreme bio jedan apartman s vratima na početku dela hodnika.

Njujorker je otvoren 1930, a Nikola Tesla se za ovaj hotel odlučio tri godine kasnije jer je bio najbolji i najmoderniji u Njujorku, pa i čitavoj Americi. Tu je i umro 1943.

Danas na vratima njegovih soba stoje pozlaćene ploče u znak sećanja na našeg naučnika. Sobe se normalno izdaju, a tu su i Tesline fotografije iz njegovog vremena.

Recepcionar hotela kaže da dosad nije imao želje i zahteve turista da fotografišu “Teslin dom”. Bio je oduševljen kada sam mu pokazao srpsku novčanicu od sto dinara.

U znak zahvalnosti stotka s Teslinim likom je završila u Istorijskom muzeju Njujorkera, gde je poseban kutak o srpskom naučniku, kako je jasno predstavljen Nikola Tesla.

Šteta što nisam imao još ovih novčanica, ali je i sreća da sam uopšte slučajno poneo tu jednu, koja nažalost danas ne vredi čak ni jedan dolar.

A mini muzej – potpuno fascinantan. Na jednom mestu se nalaze dragocene Tesline razglednice, njegovi spisi, fotografije, pa tu je sada i sto dinara s njegovim likom.


foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković

Svetski, a naš. Ponos Srbije i Njujorka“.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button