Omladina

Ovacije Srbiji na svetskoj Školarijadi u Brazilu

U Riju počele "mini Olimpijske igre" za školarce iz 44 zemlje sveta, koji će se takmičiti u 18 sportova. Željko Tanasković na čelu naše delegacije

Elita svetskog sporta za školarce do 15 godina okupirala je čuveni brazilski grad Rio de Žaneiro. Ukupno 2.224 učesnika (školarci, nastavnici, predstavnici saveza i volonteri) nastupa na svetskoj Školarijadi, sportskom takmičenju, za koje kažu da su Olimpijske igre u malom. Školarci iz 44 zemlje će se za medalje takmičiti u čak 18 sportova.

foto ISF

Zvanično otvaranje održano je u olimpijskom kompleksu. Srbija će imati predstavnike u dva sporta, stonom tenisu i basketu 3 na 3, u konkurenciji dečaka i devojčica. Školarijadu je otvorila Ana Moser  (ministarka sporta Brazila i nekadašnja uspešna odbojkašica), Loren Petrinka (predsednik svetske školske sportske federacije ISF) i predsednik Brazilske federacije školskog sporta Antonio Hora Filho.

Srpsku delegaciju predvodi Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. On je zajedno sa predstavnicima ISF, kao i saveza Maroka, Kine i Brazila bio na prijemu kod ministarke sporta Brazila.

Srbiju će u basketu 3na3 predstavljati dečaci iz OŠ Vuk Karadžić iz Čačka (sa nastavnikom Srđanom Parezanovićem) a kod basketašica nastupiće će devojke Osnovne škole Jovan Jovanović  Zmaj iz Sremske Mitrovice (predvodiće ih profesor Dejan Kozeljac). U stonom tenisu, Beograđanke iz OŠ Stanko Marić iz Ugrinovaca, koje predvodi nastavnik Milorad Tufegdžić, boriće se za medalje. Kod dečaka boje Srbije braniće OŠ Vuk Karadžić iz Kruševca (sa nastavnikom Stefanom Markovićem).

U ekspediciji su i koordinatori SSSS Jovan Lekić i Radoslav Svirčev. Beogradsku asocijaciju za školski sport predstavljaju Slobodan Đurić (generalni sekretar) i Momčilo Stanojković (sportski direktor).

A da se za dobar rad daleko čuje, potvrđuju i angažovane osoba iz Saveza za školski sport Srbije. Više od godinu dana u Svetskoj federaciji ISF zaposlen je Uroš Savić, koji je menadžer svih međunarodnih događaja. A za Školarijadu su angažovane i  Aleksandra Mosurović (pres služba), kao i Aleksandra Marjanac i Jelena Đorđević (Akreditaciona komisija ISF).

Za sredu je planirano i Veče nacija, gde će školarci predstaviti svoje gradove i zemlju, kroz pesmu, igru i razne van sportske aktivnosti.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button