Planeta

U Kini otkriven „Nebeski kalendar“ star 2.000 godina

Arheolozi su u Kini pronašli misteriozni set pravougaonih drvenih listića povezanih sa drevnim astronomskim kalendarom. Artefakti su otkriveni u izuzetno dobro očuvanoj grobnici staroj 2.000 godina koja se nalazi na jugozapadu Kine.

To je prvi put da su pisani listići povezani sa drevnim kalendarom pronađeni u grobnici, prenosi portal RTS-a.

Svaki od 23 drvena listića širok je oko dva i po i dugačak oko 10 centimetara, i prikazuje kineski znak koji se odnosi na „Tiangan Dizhi“ ili „Deset nebeskih stabljika i 12 zemaljskih grana“. U pitanju je tradicionalni kineski astronomski kalendar nastao u vreme dinastije Han, koja je vladala od 1.600. p.n.e. do oko 1.045. p.n.e.

Pretpostavka arheologa je da je jedan od listića mogao da predstavlja bilo koju tekuću godinu, a da su druga 22 listića mogla da se koriste za određivanje bilo koje godine u drevnom kalendaru.

Kružne perforacije na ivicama svakog dela sugerišu da su nekada bile povezane, ali još uvek nije jasno kako je ovaj kalendar funkcionisao. Ovo je prvi put da su takvi predmeti pronađeni u drevnoj grobnici, iako je praksa pisanja znakova na trakama od drveta ili bambusa bila uobičajena u Kini pre nego što je izmišljen papir.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button