Putovanja

Njujork – Top 10 lokacija koje moraš posetiti

Njujork je poznat kao grad koji nikada ne spava ili Velika Jabuka, a svakako u svojoj ponudi ima mnogo toga

Njujork je jedan od najposećenijih gradova na svetu, biznis centar Sjedinjenih američkih država, koji se prostire na tri ostrva i u njemu živi preko 19 miliona stanovnika i govori preko 800 jezika.

Njujork je jedan od najvažnijih privrednih, ekonomskih, političkih i kulturnih centara današnjice, tako da je idealan grad za posetioce najrazličitijih životnih opredeljenja, ukusa i afiniteta, jer se u njemu može naći za svakoga  ponešto. On savršeno uskladjuje pragmatičnost Amerike, poetiku Evrope i egzotičnost istoka.

U Njujorku postoji zaista veliki broj mesta i stvari koje treba videti, i za to je potrebno dosta vremena, kako biste ga do tančina istražili. Naš sajt i Luxlife.rs vam ovom prilikom predstavljaju deset najpopularnijih destinacija u Njujorku.

Tajms Skver

foto Goran Anđelković

Na prvom mestu se svakako nalazi Tajms Skver, mesto na kom je uvek velika gužva i ogroman broj ljudi. Ovaj trg poznat je po mnogim brodvejskim teatrima, bioskopima i elektronskim bilbordima koji svojim sjajem i zvukom privlače poglede radoznalih prolaznika. To je mesto koje na savršen način potvrđuje činjenicu da je Njujork grad koji nikada ne spava. Na ovom trgu se održava čuvena novogodišnja tradicija koja traje i dan danas, a započeta je 1907.godine. U pitanju je spuštanje čuvene novogodišnje kugle sa vrha zgrade koja se nalazi na adresi Tajms Skver broj 1. Tajms Skver je jedno od najposećenijih mesta sveta, a veći deo svog životnog veka bio je samo velika raskrsnica. Međutim, kako je raslo interesovanje građana za ovaj deo grada, on je pretvoren u pešačku zonu sa prostranim platoima. Mnogi ljudi posećuju Tajms Skver upravo zbog ambijenta koji ga krasi – jarka svetla, bilbordi, užurbani Njujorčani – ali ovde se nalazi i veliki broj restorana i prodavnica. Ipak, najpoznatiji je po zabavi koju nudi, tako da je praktično svaki turista koji je došao u Njujork posetio bar jedan brodvejski teatar. Najpoznatija građevina ovog trga je bez sumnje Paramount zgrada. Paramount zgrada bila je dom Paramount teatra gde su zvezde poput Freda Astera, Bing Kozbija i Frenka Sinatre imale nastupe na vrhuncu svoje slave.

Kip Slobode

foto Goran Anđelković

Druga destinacija naširoko je poznata u čitavom svetu – Kip Slobode. Imigranti koji su dolazili iz Evrope na tlo Sjedinjenih Američkih Država su prvo videli ovaj kip. Veličanstvena statua poklon je francuske vlade, sa ciljem proslavljanja 100 godina američke nezavisnosti. Dizajnirao je francuski umetnik Frederic-Auguste Bartoldia. Njeno lice oblikovano je prema liku njegove majke. Kruna Kipa Slobode ima sedam šiljaka, koji simbolišu sedam mora preko kojih sloboda mora ploviti i širiti se dalje. U svojoj levoj ruci ona drži ploču sa Deklaracijom Nezavisnosti, dok joj se u desnoj nalazi baklja, koja simboliše prosvetljenje. Visoka je 46.5 metara, dok zajedno sa pijedestalom dostiže visinu od 93 metra. Možete se peške popeti do vrha statue, preko 354 stepenika koji vas vode do njene krune, sa koje se pruža fenomenalni pogled na grad Njujork.

Central Park

Sledeća lokacija na našoj listi je Central Park – jedno od mesta koje Njujork čine savršenim mestom za život. Ovaj ogromni park zauzima prostor od 341 hektara, a nalazi se u samom centru Menhetna. Njegov dizajn poslužio je kao primer za mnoge druge parkove sveta. U njemu se nalazi nekoliko jezera, pozorišta, klizališta, fontana, sportskih terena, igrališta i drugih stvari. U njemu se nalazi i Zoo vrt i Metropolitan Muzej Umetnosti. Posebno tokom vikenda u ovom parku je velika gužva zbog mnogo zabavnih sadržaja koji su u ponudi. On postaje oaza u centru užurbane urbane, betonske džungle. Tokom šetnje kroz ovaj park naići ćete na mnogo zanimiljvosti – preko istorijskih građevina, spomenika, statua, do predivnih mostova i prirode koja će vas očarati.

Empajer Stejt Bilding

Više nego bilo koja druga građevina u svetu, Empajer Stejt Bilding predstavlja ambicioznost ljudske rase da gradi tornjeve koji će dodirnuti nebo. Ovaj neboder je verovatno najpoznatija zgrada u čitavom Njujorku i može se videti na praktično svakom posteru i razglednici. Predstavljena je u mnogo filmova, a najpoznatiju ulogu imala je u ostvarenju iz 1933.godine – King Kong. I dan danas, iako ova zgrada više ne nosi titulu najviše zgrade sveta, ona je simbol Njujorka, a godišnje je poseti više od tri miliona ljudi. U vreme svog konstruisanja, tokom ranih 1930ih godina, ova zgrada je oborila sve rekorde i nosila je titulu osmo svetsko čudo. Ranije je imala 64 lifta, a sada ima 73 i izgrađena je za samo godinu i četrdeset pet dana. Ukoliko želite, možete posetiti vidikovac Empajer Stejt Bildinga koji se nalazi na 86.spratu i uživati u pogledu na grad. Ovo je jedno od retkih mesta na Menhetnu koja imaju pogled na čitavu panorama grada. Ukoliko želite još bolji pogled od ovog, posetite opservatorijum Rokfeler Centra.

Bruklinski most

Bruklinski most, sagrađen između 1869. i 1883.godine, povezuje Menhetn sa poznatim njujorškim krajem, Bruklinom. Ovaj most jedno je od najpoznatijih mesta u Njujorku i svakako još jedno od obeležja ovog grada. Okarakterisan je kao jedno od najboljih ostvarenja inženjeringa tokom 19.veka. Prostire se preko Ist rivera u dužini od 1.8 km. Raspon između dva velika tornja, koji privlače dosta pažnje, je 486 metara, što ga čini najvećim visećim mostom. Izdignuta pešačka staza daje vam mogućnost da prošetate preko ovog mosta, bez straha od saobraćaja koji se ubrzano kreće na nivou ispod vas.

Peta Avenija

foto Goran Anđelković

Njujorška Peta Avenija poznata je kao neprikosnoveno najbolja i najpoznatija ulica za šoping. Skoro svaki brend koji uz svoje ime nosi određeni prestiž i ekskluzivitet ima svoj butik u ovoj ulici. Ipak, ona nije posvećena samo šopingu. Ova avenija je zapravo sjajna ulica u kojoj se nalazi veliki broj muzeja i nalazi se veoma blizu Vašington trga, a vodi sve do Harlema. To je jedna od najskupljih ulica u svetu. Ipak, ukoliko je šoping ono što želite, možemo vam reći da će posebno dame uživati u buticima koji se ovde nalaze, kao što su Bergdorf-Goodman, Louis Vuitton, Prada, Emanuel Ungaro, Gucci, Ferragamo i Versace. Za gospodu, tu je NBA prodavnica, kao i poznata Apple prodavnica sa svim njihovim novitetima i poznatim interesantnim postavkama. Ovde se nalaze i arhitektonska remek dela i istorijske građevine kao što je katedrala Svetog Patrika, a tu je i jedan od najpoznatijih hotela u svetu: Plaza. Preko puta katedrale Svetog Patrika nalaze se Rokfeler Centar, Tramp toranj i veličanstvena njujorška biblioteka.

Memorijalni centar 11. septembar

foto Goran Anđelković

Nacionalni memorijalni centar 11. septembar u Njujorku otvoren je za javnost, deset godina nakon rušenja kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u terorističkom napadu.

U okviru centra nalaze se dva memorijalna granitna bazena, svaki površine oko 40 ari, sa najvećim veštačkim vodopadima u SAD. Na bronzanim panelima oko ivica oba bazena biće 2.977 imena svih žrtava 11. septembra, i šest žrtava poginulih na istom mestu u terorističkom napadu 1993.

Na istoj lokaciji nalazi se i Nacionalni muzej 11. septembar.

Medison skver garden

foto Goran Anđelković

Medison skver garden je, s godinom otvaranja 1879, najstarija dvorana u kojoj se igraju utakmice NFL lige, a druga najstarija dvorana u kojoj se igraju utakmice NBA lige. Samo je Arena Oukland starija.

Dom Njujork Niksa je po broju prodatih ulaznica na trećem mestu u svetu, odmah posle M.E.N Arene u Mančesteru i O2 Arene u Londonu. Ovde se održavaju najpoznatiji svetski koncerti, a tu su snimljeni i brojni holivudski filmovi, među kojima je najpoznatiji Roki, koji je tu imao najvažnije bokserske borbe. mimo filma, boks je proslavio ovu dvoranu, tačnije Muhamed Ali koji je tu osvajao svetske titule.

Medison skver garden nalazi se u samom centru Menhetna, u Osmoj aveniji, u blizini čuvenog Njujorker hotela, u kojem je poslednju deceniju života proveo Nikola Tesla.

Grand Central stanica

foto Goran Anđelković

Stanica Grand Central je najveća železnička stanica na svetu. I ovo je mesto gde je snimljeno bezbroj scena susreta i rastanka u mnogim filmovima, a nije ni čudo, s obzirom na prelepu arhitekturu glavnog hola stanice.

Grand Central je jedno od glavih obeležja Njujorka, na uglu 42. ulice i Park Avenije.

Njujorker hotel – dom Nikole Tesle

„Njujork, Menhetn, blizu Tajms skvera, hotel Njujorker, 33. sprat, sobe 3327 i 3328 – mesto gde je živeo, radio i umro Nikola Tesla (1856-1943).

Ovde je proveo poslednjih 10 godina života. U sobi 3327 je živeo, u sobi do nje je radio, a zapravo to je u ono vreme bio jedan apartman s vratima na početku dela hodnika.

Njujorker je otvoren 1930, a Nikola Tesla se za ovaj hotel odlučio tri godine kasnije jer je bio najbolji i najmoderniji u Njujorku, pa i čitavoj Americi. Tu je i umro 1943.

Danas na vratima njegovih soba stoje pozlaćene ploče u znak sećanja na našeg naučnika. Sobe se normalno izdaju, a tu su i Tesline fotografije iz njegovog vremena, kao i njegove lične stvari koje čine pravi mali muzej.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button