Putovanja

Singapur – grad, ostrvo, država – posebna zemlja na svetu

Ko jedanput ode u Singapur, poželi da se vrati. Zemlja za svačije uživanje - bilo da je reč o stanovništvu ili turistima

Svi su čuli za poznati grad, ali gde je Singapur? Da li je to grad, ostrvo ili zemlja?

Kratak odgovor je – sva tri!

foto Goran Anđelković

Najveći ekonomski centar

Singapur je mala, ali i prosperitetna država-grad, koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji na prostoru gde je u prvoj polovini prošlog veka bila – prašuma. Prava velika prašuma. Iako je Hong Kong takođe gradsko ostrvo i smatra se posebnim administrativnim regionom koji je deo Kine, Singapur je nešto slično – jedan od najvećih, ako ne i najveći ekonomski centar sveta imajući u vidu da Azija preuzima primat od Amerike u svemu. Inače, teritorija Singapura se sastoji od preko 60 ostrva, a mnoga ostrva su veštačka kao potreba za stvaranjem novih nekretnina usled sve razvijenijeg posla i biznisa.

foto Goran Anđelković

Zakon rigorozan – za drogu smrtna kazna

Singapur je visoko razvijen grad-država sa jednom od najjačih ekonomija na svetu. Čak 5,6 miliona stanovnika je stisnuto u površinu od 277 kvadratnih kilometara zemlje. Porezi su visoki i kriminal je nizak. Singapur kao takav nije utopija za sve – neki zakoni smatraju se drakonskim organizacijama za ljudska prava. Tehnički, homoseksualnost je nelegalna, a uhvaćeni s drogom dobijaju obaveznu smrtnu kaznu. Takođe, elektronske cigarete i žvakaće gume će vas sve dovesti u nevolje.

foto Goran Anđelković

Aerodrom najbolji na svetu

Singapurski aerodrom dosledno dobija nagrade za najbolji na svetu, kao i avio kompanija “Singapore Airlines”. Aerodrom je prava oaza – čitav prekriven tepihom, ukrašen bazenima I raznim biljkama. A Koliko je veliko govori podatak da s jednog na drugi kraj idete – električnim vozom, inače bez mašinovođe.

foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković

Viza nepotrebna, dovoljan samo pasoš

Većina nacionalnosti dobija besplatan 90-dnevni boravak u Singapuru nakon ulaska i ne zahteva turističku vizu. Nekoliko nacionalnosti dobija samo 30 dana oslobođenja od viza. Tehnički, od ulaska u Singapur se traži da pokažete pasoš, eventualno dokaz o sredstvima.

foto Goran Anđelković

Ekvatorska klima, prosečna temperatura 31C

Singapur je ekvatorska zemlkja, uživa u tropskoj klimi kišne šume. Temperatura tokom svih 365 dana u godini je u proseku 31C, od 26 do 36C. Ogromne zelene površine grada treba stalno zalivati, pa su česti poslepodnevni tuševi širom grada.

foto Goran Anđelković

Alkoholisanje preskupo, hrana jeftina

Singapur se generalno smatra skupom destinacijom, posebno u poređenju sa drugim mestima u jugoistočnoj Aziji kao što je Tajland. Alkoholisanje će vas najviše koštati, takođe I pušenje, tim pre što što se 50 odsto na cenu popijenog dodaje za noćne klubove. Alii dobra stvar je što je hrana itekako pristupačna i ukusna, a voda iz slavine sigurna za piće. Pa ako možete da izbegnete zabavna iskušenja, Singapur se može uživati u budžetu.

foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković

Danas oblakoredi, pre 50 godina prašuma

Singapur je izgrađen u nekoliko decenija na prostoru gde je bila velika prašuma. Zgrade s preko 100 spratova smeštene u jednom kvartalu su nešto što mami uzdahe posetilaca, ali i taj spoj oblakodera s peščanim rajskim plažama na obližnjim ostvrima. Posebna atrakcija, ali I luksuz Singapura je velelepni hotel koji čine tri stospratnice čije vrhove spaja ogroman restoran-bazen u obliku džinovskog broda. Laserski šou svako veče u 20.15, u trajanju od 15 minuta, je tek nešto što treba doživeti.

foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković

Prirodna oaza i igra s majmunima

Singapur nije samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Aziji, već i zemlja prirodnog bogatstva. Nacionalni parkovi su nešto što krasi ovu državu, nešto što je ostalo I preuređeno iz vremena prašume. Nacionalni parkovi u Singapuru su danas oaze usred betonske “džungle”, zajedno s prirodnim stazama, mostovima i divljim životinjama. U mnogim parkovima tako je igra s majmunima prava uživancija.

foto Goran Anđelković
foto Goran Anđelković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button