Sport

FK Srbija Manhajm – klub sastavljen od Srba koji žive i rade u Nemačkoj

Ovo je posebna priča o našim državljanima, aktivnim na fudbalskom polju u Nemačkoj

U plaj-ofu razigravanjima za vikend, FK Srbija Manhajm je deklasirala svoje protivnike, tako obezbedivši plasman u viši rang, Landesliga Rajn-nekar. U polufinalu su slavili 4:0, dok su u finalu bili još ubedljiviji, pobedivši SG Horenberg sa čak 6:0.

A za one koji ne znaju klub je sastavljen od Srba, koji žive i rade u Nemačkoj. Sve je krenulo daleke 1960. godine sa osnivanjem FK Jadran, koji je u to vreme igrao samo privatne lige. Posle 30 godina, 1990. godine Mirko Jozić naš preduzetnik u Nemačkoj, postaje glavni sponzor tima i sve kreće uzlaznom putanjom. Nesebično i od srca pomaže klub koji 2006. godine menja ime u FK Srbija Mannheim.

foto FK Srbija Mannheim

A 2019. godine tim se promoviše u Landesligu, u to vreme prvi srpski tim kome je to pošlo za rukom. Pokojni i legendarni trener Kristijan Kićo Spreaković je sa svojom ekipom ostvario tada istorijski uspeh. Istorija se ponavlja, pod palicom trenera Demira Durića, koji je nekada uspešno kao igrač nastupao u Bundesligi i FK Srbija Manhajm je ponovo član Landeslige, štio je sednim rang u nemačkom fudbalu, od deset.

Srđan Jozić, glavni sponzor time, kao i njegov otac, nesebično i bez ikakvog ličnog interesa, pomaže da klub nastavi sa uspešnim radom. Treba napomenuti da su svi igrači plaćeni, oprema je obezbjedjena, fizioterapeut i puno toga još. U planu je izgradnja sportskog kompleksa što bi omogućilo i rad sa mlađim kategorijama a u isto vreme stvorilo podlogu za dalje promovisanje u više rangove. 

Uz Srdjana Jozića moramo spomenuti i Aleksandra Mitrovića, sekretara kluba koji je tu da sve zamisli sprovede u delo. Odmah do njih tu su i potpresednik Dušan Dautović kao i blagajnik Radovan Spasojević. Od sledeće sezone, stručni štab će pojačati i dugogodišnji bivši igrač Srbije Manhajm, Aleksandar Šorda u ulozi sportskog direktora. Ova dobro odabrana grupa fudbalskih entuzijasta nesebično ulaže svoj trud i dragoceno vreme kojega niko nema previše u državi Nemačkoj. Srbija Manhajm ima i drugi tim koji je sastavljen 100% od skoro pridošlih momaka sa naših Srpskih prostora, koji su bili vicešampioni u privatnoj ligi.

foto FK Srbija Mannheim

Momci koji su uspeli da dominiraju ove sezone i da se plasiraju u Landesligu su: Lukić Goran, Tsapoglou Efthimios, Stanković Miloš, Stanimirović Božidar, Kostić Stefan, Stanišić Luka, Mladenović Zoran, Španović Vuk, Mitrović Aleksandar, Giannakidis Alex, Mitrović Milan, Ignjić Miloš, Golubović Milan, Rajković Marko, Marjanović Srđan, Schneider Tobias, Uchida Kenta. Trener Demir Durić i asistent  Henrik Hofstatter. Parola svih koji prate ovaj mali a veliki klub je „FUDBAL U DUŠI – SRBIJA U SRCU. FK SRBIJA MANHAJM!“

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button