Sport

I mi konja za Evropu imamo: Galoper srpskog vlasnika trčaće u Parizu

Galoper vlasnika Marka Josipovića startovaće na prestižnoj trci u glavnom gradu Francuske

I mi konja za Pariz imamo! U ponedeljak u 15 časova u galopskoj grup 3 trci za nagradni fond od 80.000 evra, startovaće i trogodi ždrebac Visl end Flit (u prevodu na srpski Zviždaljka i Frula), čiji je vlasnik iz Srbije Marko Josipović, koji ga je jesenas kupio na čuvenoj aukciji konja u treningu u Njumarketu (Engleska) kao dvogoca za 25.000 gvineja (26.250 funti).

Zanimljivo je da će u sedlu biti svetska zvezda, Belgijanac Kristof Sumijon, čak deset puta šampion-džokej Francuske i dugogodišnji prvi jahač štale Age Kana.

Josipovićev konj je u treningu kod izvrsnog stručnjaka Ibera de Nikolaja u Dovilu, u Normandiji. Odgojen je u Irskoj na farmi Belihejn. Ovo će mu biti treća trka u Francuskoj, a u prethodnoj je zablistao na veoma mekanoj travnatoj podlozi i kao autsajder sa kvotom 65 izgubio u tesnoj završnici samo „za glavu“. Sada će ponovo imati nastup na istom hipodromu, Šantiji kod Pariza, a sa Sumijonom na leđima ambicije su znatno porasle. U start mašini će biti ukupno osam grla starih po tri godine, sedam muških i jedno žensko.

„Konj je u odličnoj formi! Imaće sličnu stazu kao pre mesec dana, tako da imamo čemu da se nadamo“, navodi se u pisanoj izjavi iz Pariza Marka Josipovića.

Inače, Josipović je prvobitno planirao da dovede konja na Beogradski hipodrom kod trenera Anđe Mihajlovski, koju izuzetno ceni, ali se ipak odlučio za Francusku i očigledno nije nimalo pogrešio. Josipović je svojevremeno bio u jakom timu štale „Potkovica-Spaia“, čiji je finansijer bio biznismen Slobodan Petrović Šeik, glavni operativac legendarni bukmejker Aleksandar Aca Pavlović, dok su u ekipi bili i: Nebojša Ilić, advokat Vuk Valčić i naravno trener Anđa Mihajlovski…

Josipović je nedavno oko predstojeće trke razgovarao sa Pavlovićem, najvećim menadžerom za trke koji je ikada kročio na Beogradski hipodrom i koji je sa ovdašnjih prostora prodao dva najskuplja konja: osvajača “triple krune” u Beogradu 2006. Bilija Alena za 350.000 evra Japancu Tanaki, a Pariz Vegasa (nikada nije trčao u Srbiji) za 200.000. Nekada je Pavlović odlazio u Francusku kao vlasnik vrsnih galopera, a sada stazom koju je dobro utabao uspešno korača Josipović.

foto Marie Artu

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button