Sport

Jelena ispisala istoriju srpskog boksa, sledeći izazov OI u Parizu

"Neverovatan je osećaj videti svoju zastavu na Evropskom prvenstvu iznad postolja", ponosna je bronzana Jelena Janićijević

Do snova se stiže neprekidnim radom, neuništivom željom, večnim žarom i ljubavlju! Primer ove tvrdnje stiže nam od srpske boks reprezentativke Jelene Janićijević koja je postala prva Srpkinja u istoriji plemenite veštine koja se okitila medaljom sa šampionata Starog kontinenta.  

Prva medalja Srbiji ikada u konkurenciji dama sa najvećih boks takmičenja (Evropsko, Svetsko i Olimpijske igre) iskovana je u Budvi od strane 37-godišnje Jelene u kategoriji do 66 kilograma koja je punim srcem, hrabrošću i odlučnošću stigla do bronze kojom je zauvek ušla u istoriju srpskog sporta. Meč četvrtfinala Jelena je boksovala protiv Šahre Alihverdijeve iz Azerbejdžana, bio je to meč sa najvećom težinom u karijeri, meč u kome je pobeda značila plasman na sportsku listu besmrtnih. Srpska boks gracija munevjito je išla iz runde u rundu i razornim udarcima kosila rivalku što je rezultiralo jednoglasnom odlukom sudija i prekidom borbe u trećoj rundi u korist Janićijevićeve. Ovaj trijumf ujedno je značio i osiguranu medalju, bronzu koja sija kao zlato, medalju koja će zauvek promeniti sve tokove ženskog boksa na našim prostorima.

fotografija EUBC

Najiskusnija od šest reprezentativki Srbije koje su se takmičile na Evropskom šampionatu za žene 2022. Jelena Janićijević dokazala je i da godine nisu prepreka željenom rezultatu, da je svaki cilj ostvariv, samo treba raditi i verovati.
“Neverovatan je osećaj videti svoju zastavu na Evropskom prvenstvu među tri najsjajnija odličja, još je neverovatnije da primim čestitke dirketno od ministra sporta i čak od samog predsednika države. Navikla sam da predsednik Bokserskog saveza Srbije i cela uprava budu pored mog ringa sve vreme, bili su i ovaj put na oba moja meča i podržavali me i hvala im na tome” – ističe srpska šampionka u velter kategoriji Janićijević.

Na profi sceni srpska boks JJ aktuelna je šampionka Evrope i četvrta na svetu.
“U profi boksu sam oko četiri godine, marta ove godine osvojila sam EBU evropsku titulu i koliko ja znam i imamo informacije sa naših prostora ovu titulu je imao samo Marjan Beneš. Olimpijski boks u kome sam sad osvojila evropsku bronzu je nešto sasvim drugačije od profi boksa. Format tri minuta po tri runde sa znatno drugačijim pravilima bodovanja, taj manji broj rundi daje manje prilika da se menja strategija i manje da se mudruje sa protivničkim timom.Meni je to najveća razlika u odnosu na profi boks i još uvek se trudim da se adaptiram na taj format i strukturu borbe, U 2021. učestvovala sam na dva turnira, ove godinena tri takmičenja pre Prvenstva Evrope. Osećam da u narednih godinu dana kroz taj ciklus kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre mogu još bolje da se adaptiram na pravila olimpijskog boksa i verujem da mogu da zaradim svoje mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, a za dalje ćemo videti” – rekla je bronzana srpkinja koja sija zlatom Jelena Janićijević.

Elita ženskog boksa Evrope prodefilovala je Mediteranskim sportskim centrom u Budvi od 14. do 22. oktobra 2022. U okršaju za medalje učestvovale su 164 takmičarke iz 31 zemlje, a među njima za pobedničko postolje borilo se i šest srpskih dama:  konkurencija do 50kg Snežana Šiljković, 54kg Jelena Zekić, 60kg Natalia Šadrina, 63kg Milena Matović, 66kg Jelena Janjićijević, 70kg Aleksandra Rapaić. Uz istorijsku medalju Srbiji koju je iskovala Jelena Janićijević, sjajan rezultat je zabeležila i Jelena Zekić koja je ostvarila plasman među osam najboljih u Evropi. 

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button