Sport

Kjokušinkai – sport koji osvaja Srbiju i svet

Puno je borilačkih sportova u Srbiji i svetu, a jedan je neobičnog imena – kjokušinkai. Kažu, ovo je sport sličan karateu, ali za gledaoce veoma atraktivniji.

Predsednik Kjokušinkai saveza Srbije, Žarko Petrović Irac, priča o uspešnim rezultatima u prvoj polovini ove godine i sportu koji osvaja mlade.

Ministarstvo sporta Republike Srbije finansijski podržava programe ovog sporta.

„Kjokušinkai reprezentacija Srbije na samom početku godine započela je pohod na evropske medalje. Prvih dana januara 2023. godine, tačnije za Božić, nastupili smo na „ICHIBAN IKO Poljska kup 2023“ u Vroclavu i sa 11 reprezentativaca osvojili osam medalja. Sledeća stanica je usledila 18. marta u Španiji. U gradu Taragona nastupili smo na tradicionalnom „Spanish Open Karate Championship 2023“. Za reprezentaciju je nastupio junior Filip Bukelić i naš teškaš Zdenko Lakušić, borac evropske klase u apsolutnoj kategoriji, kojima je navedeni turnir poslužio kao zagrevanje i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Istog vikenda, 19. marta u bugarskom gradu Varna, mešovita juniorsko seniorska reprezentacija, na čelu sa selektorom Milanom Perićem nastupila je na devetom Balkanskom prvenstvu. Na Balkanskom prvenstvu od naših 11 boraca njih deset se kvalifikovalo na Evropsko
prvenstvo“, priča Žarko Petković, kome u radu savezom odlično pomaže izvršni direktor Aleksandar Dončić.

U ovom sportu hvale se i programima koji sprovode njihove članice u Beogradu. Kako nas je obavestio Radomir Patrnogić, uz podršku gradskog sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, Kjokušin kai klub i Kjokušinkao savez Beograda, sproveli su lepe programe tokom letnjeg raspusta. Mladi su imali sjajne radionice, držani su kampovi u Osečin i na Zlatiboru, a na redu je veliko međunarodno takmičenje u Beogradu krajem septembra, dok će nas u novembru reprezentacije Srbije predstavljati u Japanu na Svetskom prvenstvu.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button