Sport

Kongres u Ljubljani za jači softbol i bejzbol u Srbiji

Slobodan Đurić i Nikola Vučević doprineli izboru novog rukovodstva evropskog softbola i bejzbola

Proteklog vikenda Ljubljana je bila domaćin Kongresa evropskog softbola i bejzbola. 

Evropska softbol federacija (ESF) i Evropska bejzbol federacija (CEB) izabrali su nova rukovodstva u svojim organima, kao i predsednika i generalnog sekretara u novoj Konfederaciji ova dva sporta. Predsednik WBSC Europe biće Krunoslav Karin iz Hrvatske, dok će generalni sekretar biti Ami Baran iz Izraela. Evropski softbol ponovo će voditi Čeh Gabrijel Wag, dok će evropski bejzbol predstavljati Čeh Piter Ditrih. 

Softbol savez Srbije na Kongresu je predstavljao Slobodan Đurić, dok je Bejzbol savez Srbije kao delegat zastupao Nikola Vučević. Doneto je puno odluka, potvrđena su sva takmičenja u softbolu i bejzbolu, a zaključeno je i da će se forsirati i disciplina B5 (igra se manjim lopticama, koja je urbana i mogu je zajedno igrati predstavnici ova dva sporta). 

foto Softbol savez Srbije

„Doneto je puno važnih odluka. Na Kongresu je sve vreme bio i predsednik Svetske konfederacije softbola i bejzbola, Rikardo Frakari. Veoma sam zadovoljan ubedljivom pobedom ljudi, koji imaju vizuju da ova dva slična sporta dignu na još veću lestvicu. Karin i Baran su preko 30 godina u ovim sportovima, imaju puno konekcija a i prijatelji su naših saveza. Uvek su rado viđeni u Beogradu. Što se softbola tiče, definitivno moramo se boriti za puno nove dece. Nije lako i u ovo korona vreme. Ipak, kada vidite kako država Srbija preko Ministarstva omladine i sporta podržava srpski sport, kada zaista i mi mali imamo dobra sredstva za plaćanje trenera, priprema, za putovanja reprezentativnih selekcija po Evropi, za promocije naših sportova, onda imate motiv više da se borite“, istakao je Slobodan Đurić, predsednik Softbol saveza Srbije. 

„Kada vidite kako država Srbija preko Ministarstva omladine i sporta podržava srpski sport, kada zaista i mi mali imamo dobra sredstva, onda imate motiv više da se borite“

slobodan đurić,
predsednik softbol saveza srbije

U softbolu će domaćin Evropskog prvenstva u mešovitom slou piču biti Slovenija, dok će Češka ugosti najbolje bejzbolaše juniore na Evropskom prvenstvu. Održan je i sastanak Balkanske softbol i bejzbol konfederacije, na kome je doneta odluka na B5 Evropsko prvenstvo u kategoriji do 17 godina bude održano u bugarskoj Sofiji u novembru mesecu.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Check Also
Close
Back to top button