Sport

One inspirišu devojčice i mlade devojke da se bave sportom

Jovana Damnjanović, Nevena Damjanović, Jelena Čanković i Milica Stanković šire čari fudbala, atletike...

Atletika jeste kraljica svih sportova, a ženski fudbal je „oluja koja dolazi“. Ukratko bi ovako moglo da se opiše ekspanzija najpopularnije sporedne stvari na svetu u ženskom obliku. I naše fudbalerke prate svetski trend, sve su uspešnije, pa ne čudi što je i interesovanje kod najmlađih devojčica za ovim sportom sve veće.

Za muškarce je fudbal decenijama unazad „najbitnija sporedna stvar na svetu“, a za žene sve više otvara mogućnost da brišu stereotipe i pišu istoriju. Popularnost ženskog fudbala poslednjih godina rapidno raste, a fudbalerke pokazuju da su, koliko i muškarci, vešte, spretne, talentovane, borbene i zaljubljene u najpopularniji sport na planeti. 

Reprezentativke naše zemlje, Jovana Damnjanović, Nevena Damjanović, Jelena Čanković i Milica Stanković, pravi su primer toga, a osim fudbala, shvatile su da imaju još jednu zajedničku stvar – atletiku. Njihov talenat za sport, naime, otkriven je još u osnovnoj školi kada su se takmičile na krosevima. Kako se bliži Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje će ove godine biti održano u Beogradu, od 18. do 20. marta, naše uspešne sportistkinje poželele su da objasne da su „igrači pre svega vrhunske atlete, pa tek onda fudbaleri“, kao i da je izraz „atletika je kraljica svih sportova“ apsolutno tačan.  

Jovana: Atletika od velikog značaja za sve sportove

Srpska fudbalerka i prvotimka slavnog Bajerna iz Minhena, Jovana Damnjanović, kaže da je zavolela atletiku tako što je redovno učestvovala na školskim takmičenjima i da joj je to pomoglo da kasnije bude bolja u svom sportu. 

„Najčešće sam trčala trke na 400 i 600 metara. Zauvek ću pamtiti prvo trčanje na atletskoj stazi Marakane kad sam bila sedmi razred. Bilo je to zaista nezaboravno iskustvo i već tada sam znala da je sport moj životni poziv“, rekla je Damnjanović i istakla koliko je atletika važna za fudbal:

„Atletika je od velikog značaja, posebno kad je reč o modernom fudbalu kada su igrači pre svega vrhunske atlete, pa tek onda fudbaleri. Dokaz za to je činjenica da su različite dinamičke vežbe sastavni deo naših svakodnevnih treninga. Takođe, vežbamo i brzinu, a radimo i na poboljšavanju maksimalne snage. Recimo, moja brzina na 30 metara je 4.35 sekundi“. 

Nevena: Pravilan način trčanja i disanja bitna su za razvoj dece

Nevena Damjanović je fudbalerka koja je debitovala 2008. godine za kadetsku reprezentaciju Srbije protiv selekcije Nemačke, a danas je jedan od nosilaca igre našeg seniorskog sastava. Za izraz „atletika je kraljica svih sportova“ Nevena kaže da je u potpunosti tačan:  

„Koordinacija, pravilan način trčanja i disanja bitna su za razvoj dece što svakako kasnije pomaže u daljem bavljenju sportom. Takođe, ovi elementi nisu samo osnova atletike, već preduslov za uspešno bavljenje bilo kojim drugim sportom“, istakla je Nevena Damjanović uz konstataciju da tokom Olimpijskih igara najviše uživa prateći trčanje na 100, 200 i 800, 1.500 metara, kao i skok udalj i skok motkom.  „U fudbalskom treningu koristimo loptu, a pored individualnih tehničkih zadataka, dosta pažnje posvećujemo i onim timskim i osmišljavanju taktike. Osim što se fudbalom bavi veliki broj ljudi, ovaj sport ima i mnogo fanova. To je još jedna stvar koju volim kod njega“, kaže Damjanovićeva.  

fotografije Fudbalski savez Srbije

Jelena: Atletika važna za fudbal, zato je zastupljena na treninzima

Zvanično najbolja fudbalerka Srbije u protekloj godini Jelena Čanković smatra da bi trčala duge staze da se bavi atletikom jer joj je izdržljivost jača strana.  

„Atletika je važna za fudbal jer tehnika trčanja može da popravi brzinu igrača što je veoma bitno. Zato na treninzima radimo vežbe sa fokusom na razvijanju maksimalne brzine, kao i vežbe agilnosti, a kroz rad u teretani radimo i na eksplozivnoj snazi“, kaže Jelena Čanković ne krijući da prati sva velika atletska takmičenja“

„Najviše volim da pratim sprinterske discipline, skok uvis i skok udalj. Moram da istaknem da se radujem što će se Svetsko prvenstvo u atletici održati baš u Beogradu. Navijaću za naše atletičare i atletičarke“, izjavila je Čankovićeva.  

Milica: Česte promene pravca kretanja sa dosta zaustavljanja

Milica Stanković, osim što je reprezentativka i kapiten Mašinca, uspela je da spoji dve stvari koje najviše voli – kao diplomirana pedagoškinja učestvuje u „UEFA Playmakers“ edukaciji s ciljem da animira devojčice uzrasta od pet do osam godina da počnu da treniraju fudbal.  Milica je uporedila fudbalski i atletski trening.

„Razlika je prvenstveno u samom konceptu treninga. Na fudbalskim imamo česte promene pravca kretanja sa dosta zaustavljanja, okreta i promene ritma. Sa druge strane, u atletskom treningu najčešće se koristi pravolinijski način kretanja i trčanja“. 

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Check Also
Close
Back to top button