Sport

PIKSI – SVE ZA 10! Na veličanstven način promovisana knjiga o Draganu Stojkoviću

Autor Nebojša Petrović dao večiti trag genijalnosti koju poseduje rođeni pobednik - Piksi

Knjiga „Piksi – sve za deset“, autora Nebojše Petrovića, prmovisana je na veličanstven način – za desetku. Od Niša, tačnije Pasi Poljane do bravurozne noći u Lisabonu – sve je stalo između korica knjige koja opisuje čistu genijalnost rođenog pobednika Dragana Stojkovića.

A na promociji knjige – Dejan Savićević. Saigrač, cimer, prijatelj – bili su jedan drugom deo blistave karijere.

foto Ruža Ilić

I ovo nije samo priča o Piksiju Stojkoviću, već i saga o vremenu koje u svima nama izaziva određenu dozu nostalgije. Uspomena na fudbal koji je imao dušu, na ljude kojima su ljubav i ideali bili važniji od slave i novca, na državu koje više nema. Čitaćete o Piksijevim vojničkim danima u Prištini sa Alenom Slavicom, snimanju spotova za „Top listu nadrealista“ sa Neletom Karajlićem, druženju sa Dikom, Borom, Milojem, Dejom, odnosima sa trenerima Vasovićem, Stankovićem, Šekularcem i Gutalsom, selektorima Veselinovićem, Osimom, Santračem, Boškovom.

Promociju knjige u Beogradu uveličao – Dejan Savićević.
Genije i Piksi – saigrači, cimeri, prijatelji…
Bili su jedan drugom deo blistave karijere.

Na veoma originalan način opisani su Piksijevi školski dani u Nišu, počeci u Radničkom i mlađim selekcijama reprezentacije Jugoslavije, prvi golovi i prve majstorije, urnebesni prelazak u Crvenu zvezdu, antologijske utakmice sa Real Madridom, Kelnom, Milanom, iskustva iz mečeva sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, prvi trofeji, individualna priznanja, susreti sa zvezdama svetskog fudbala. Naravno, posebna poglavlja u knjizi pripadaju događajima koji imaju istorijski značaj.

foto Ruža Ilić

Inače, na promociji knjige, Dragan Stojković je otkrio da je u vreme dok je bio predsednik Crvene zvezde želeo da predloži da Dejan Savićević bude Šesta Zvezdina zvezda, ali to se nije dogodilo jer popularni „Genije“ nije želeo.

„Nisam zvanično predložio, ali jeste… Ja sam takvog mišljenja, a verujem da i mnogi drugi misle tako. Dejan je sa rezultatima koje je napravio, a bio je perjanica tima koji je osvojio KEŠ, trebalo i moralo da ponese to priznanje. Uz poštovanje svih, mislim da je on bio nivo iznad. U mom životu i karijeri nije postojala sujeta. Sticajem okolnosti sam postao predsednik Crvene zvezde i u jednom razgovoru sam predložio Savićevića, međutim – istina je da je on to odbio! Pokušavao sam da ga ubedim, ali to je Dejan Savićević. To je istina oko toga, on nije hteo“, otkrio je Dragan Stojković.

Nekoliko godina kasnije kompletan tim Crvene zvezde koji je ostvario najveće uspehe u istoriji kluba proglašen je za Šestu Zvezdinu zvedu. Ta odluka doneta je nakon Piksijevog odlaska sa Marakane, dok je na čelu kluba bio Vladan Lukić. Ali to sad nije tema, u žiži je Piksi, u žiži je knjiga o Draganu Stojkoviću autora Nebojše Petrovića.

foto Fudbalski savez Srbije

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button