Sport

Softbol u Srbiji: Neki novi klinci za neke nove medalje

Softbol u Srbiji igra se dugo, a ova godina je veoma važna, jer je došlo do smene generacije. Kako je ovo amaterski sport, tako je puno seniora posle završetka fakulteta prestalo sa igranjem. Prošle i ove godine puno dečaka i devojčica u Novom Sadu, Beogradu, Arilju i Somboru počelo je sa treninzima i mečevima u svojim klubovima. 

– Najvažnije je da ima zainteresovane dece. Korona je maltene na kolena oborila mlađe kategorije u manjim sportovima. Tako je bilo i kod nas. Roditelji maltene i prošle godine su bili skeptični da maloletnu decu često šalju na treninge. Ove godine smo uspeli da se konsolidujemo i da se mladi počnu uigravati. Veliku zahvalnost upućujem ka Goranu Stefanoviću, pioniru softbol sporta u Srbiji, koji je itekako dobro spremio generaciju dečaka i devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina. U Beogradu, trener Jelena Cvetković ima nekoliko sjajnih devojlčica do 15 godina, ali očekujemo da ih bude još više. Bio sam u Ripnju, gde je uz fudbalski i manji softbol teren, koji se godinama koristi i uvideo se da ima budućnosti. Ali mora se jače raditi i važno je što je naša seniorska reprezentivka Brankica Gorunović, posvećena i radu sa mladim softbolašicama. Verujem da će sa početkom nove školske godine, Jelena i Brankica uspeti da privuku još novih dečaka i devojčica iz Ripnja ali i Belog potoka i Barajeva – istakao je Stefan Kovačević, predsednik Softbol saveza Srbije.

foto SSBS

Inače, predsednik Softbol saveza Srbije, Momčilo Božić, koji je i licencirani softbol trener bio je vođa delegacije naše pionirske reprezentacije, koja je nastupila na velikom turniru u Italiji (gradić Kolekio). Svi u reprezentaciji do 13 godina, koji su igrali na Masimo Romeo Evropskom kupu, su bili debitanti. Ekipa je bila sastavljena od dečaka i devojčica, koji nisu uspeli da pobede Italijanke, Čehinje i Hrvatice, ali su osvojili puno poena, pokazavši da na njih moramo računati.- U ekipi su bili klinci iz Novog Sada, Beograda i Arilja. Arilje polako ali sigurno postaje novi softbol centar. To nam je nedostajalo i godi nam interesovanje za ovaj sport u lepom Arilju. Uskoro nas čekaju razgovori sa predsednikom opštine Arilje Predragom Maslarom i direktorom STC Sašom Lukovićem. Ariljci su zavoleli softbol – poručio je Stefan Kovačević.

Ministarstvo sporta ove godine nastavlja da podržava Softbol savez Srbije. Uz to Softbol savez Beograda i Klub Svet sporta, uz podršku Grada Beograda, organizovali su kampove za mlade na Zlatiboru, kao i promotivne aktivnosti tokom leta. Klub Svet sporta je napravio odličnu akciju, gde je pokazao da više sportova mogu zajedno, pa su se softbolaši tokom leta oprobali i u drugim sportovima.

foto SSBS

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button