Srbija

„Fijat“ ostaje u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić otklonila dilemu šta će biti s kragujevačkim gigantom i umirila radnike tamošnje fabrike

„Fijat“ ostaje u Srbiji. Ovim rečima premijerka Srbije Ana Brnabić umirila je radnike kragujevačkog „Fijata“. Ona se pre dva dana sastala sa predstavnicima sindikata kada im je saopštila ovu vest.

„Ova informacija nam je sasvim dovoljna da smiri radnike da ljudi vide da fabrika ima perspektivu. Kako će predstavnici „Stelantisa“ i Vlada Srbija, kao manjinski vlasnik „Fijat Krajsler automobila Srbija“, da se dogovore oko detalja od manje je važnosti u ovom trenutku. Svesni smo da se ovako kompleksne stvari ne rešavaju ni za sedam ni za mesec dana, kada je reč o pripremi za proizvodnju većeg obima od dosadašnjeg“, istakao je Saša Đorđević, predsednik Sindikata „Fijata“, a preneo portal „Politika“.

Upitan da li su od premijerke dobili informaciju da li „Stelantis“ planira da pokrene novi model automobila u Srbiji, Đorđević je odgovario:

„Mislim da smo još daleko od takve priče“.

Grupa od oko 30 radnika fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ pre nekoliko dana je otputovala na službeni put u slovački grad Trnava, gde gde će raditi 90 dana u „Stelantisovoj“ fabrici automobila. Interesovanje radnika za odlazak na rad u Slovačkoj bio je veći, ali je broj ograničen zbog tamošnjeg zakona koji dozvoljava angažovanje najviše 30 radnika u trajanju do tri meseca. Oni se tamo na rad upućuju po osnovu službenog puta. Sleduje im mesečna zarada od 660 evra, a uz to će dobijati i dnevnice od 25 evra, pa će im ukupno primanje iznositi 1.410 evra mesečno.

Osim toga radnici imaju pravo jednom mesečno da dođu kući o trošku poslodavca, a on pokriva prevoz do Slovačke i nazad, kao i troškove smeštaja. Na veliku zainteresovanost radnika uticala je dobra ponuda, budući da u Srbiji rade tek po sedam dana mesečno.

Prošlu godinu „Fijat” je završio na devetom mestu najvećih srpskih izvoznika, jer je u inostranstvu prodao automobile u vrednosti od 285,5 miliona evra. Ova kompanija je nekoliko godina uzastopno bila naš najveći izvoznik, a na primer 2014. je izvezla vozila u vrednosti od oko 1,4 milijarde evra, što je pet puta više nego sada.

foto Instagram/Fijat.rs

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button