Srbija

GRAD ZRENJANIN: Davidovac sinoć na Balkonu, danas na prijemu kod Sime Salapure

Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a povodom 100 godina košarke u Srbiji, organizovali su danas u Zrenjaninu još jedan u nizu događaja „Malim koracima do velikih zvezda“ na kojem su legende naše i svetske košarke đacima i gostima prenele svoja sportska i životna iskustva.

Tim povodom gradonačelnik Simo Salapura organizovao je najpre, u svom kabinetu, prijem za Vladu Divca bivšeg NBA igrača i reprezentativca, Strahinju Stojačića, srpskog basketaša i najbolje rangiranog 3×3 FIBA basketaša sveta i našeg sugrađana Dejana Davidovca košarkaša, reprezentativca Srbije. Bila je to ujedno i prilika da im  uruči simbolične pasoše “Evropskog grada sporta”.  

Sportski događaj „Malim koracima do velikih zvezda“ organizovan je zatim u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ gde ih je zajedno sa učenicima i nastavnicima dočekala direktorka Biljana Manić koja je istakla veliko zadovoljstvo što su domaćini ovog skupa, budući da se u toj školi neguje sportski duh.

Učenici bili u prilici da postavljaju pitanja košarkaškim zvezdama i čuju njihova iskustva, a sve njih pozdravila je i supruga ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Džuli Hil.

Divac je kazao je da je cilj ove akcije promovisanje pravih vrednosti.
– Iskoristio bih priliku da se zahvalim generacijama koje su pre sto godina donele košarku, kao i svima koji kasnije bili motivacija svima nama, ali i današnjoj generaciji koja je pre nekoliko dana osvojila srebrnu medalju na svetskom prvenstvu što je veliki uspeh za naš sport i košarku uopšte – rekao je Divac i izrazio nadu da su posle današnjeg „školskog časa“ deca zapamtila da treba da budu uporni, ne samo u sportu, već i životu i da sanjaju svoje snove, a da je sam proces koji dovodi do medalje mnogo značajniji nego sama medalja.

U obraćanju novinarima Dejan Davidovac je rekao da učešće u današnjem događaju u društvu Vlade Divca za njega predstavlja čast i privilegiju, a da ga posebno raduje što je u svom gradu dočekan na najlepši način.
– Sećam se nekih utakmica koje sam igrao ovde u Zrenjaninu, iako je davno bilo,  a ponosan sam što sam Zrenjaninac i često sam u svom gradu – rekao je još Davidovac.

Gradonačelnik je rekao da se istorija olimpizma ne može ispričati bez Zrenjanina, kao ni istorija košarke.
– Sto godina košarke, u tih sto godina dosta upliva ima i zrenjaninska košarka, spomenimo da je jedini grad u Srbiji, van Beograda, upravo Zrenjanin gde je došla šampionska titula 1956. godine i da je prvih sto reprezentativnih nastupa imao košarkaš Vilmoš Loci, da imamo košarkaše Žarka Čabarkapu, Dejana Bodirogu, Davidovca, dake, da imamo tu dugu tradiciju. Veoma je važno da gajimo kulturu sećanja u sportu jer je ona uvek inspiracija mladim generacijama da nađu motivaciju, kako u sportu, tako i u životu – rekao je gradonačelnik Salapura.

Nakon razgovora sa decom, koja su bila veoma angažovana i postavljala brojna pitanja, u fiskulturnoj sali škole odigrana je i kratka košarkaška utakmica, što je ujedno bila i prilika za fotografisanje i autograme.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button