SrbijaTop vesti

Novi Sad subvencijama pomaže malim poljoprivrednim gazdinstvima

U budžetu za 2023. godinu grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a tokom prethodne dve godine ukupno je izdvojeno 22 miliona

Grad Novi Sad subvencijama pomaže malim poljoprivrednim gazdinstvima. U budžetu za 2023. godinu Grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a konkurs će biti raspisan u drugoj polovini godine.

Tokom prethodne dve godine, ukupno je iz budžeta Grada za ovu meru izdvojeno 22 miliona dinara, a 15 malih polјoprivrednih proizvođača je dobilo subvenciju.

Polјoprivredno gazdinstvo Sanje Kuzmanović na čenejskom salašu, koja ima preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća, je registrovano 2015. godine. Od samog početka je učestvovala u Programu razvoja organske proizvodnje na području Grada Novog Sada i dobijala subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje. Takođe, 2021. i 2022. godine je od Grada dobila subvencije za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime je stekla uslove da izađe na tržište sa prerađenim proizvodima.

foto Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, obišao je gazdinstvo„Organik salaš 275 Čenej“.

– Nadam se da je kontinuirana podrška Grada, jednim delom, doprinela da Sanja, sa svojom porodicom, ostane da živi na Čeneju, na salašu, bavi se polјoprivredom i unapređuje svoje poslovanje iz godine u godinu. Grad Novi Sad je 2021. godine po prvi put krenuo sa dodelom bespovratnih subvencija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu voća i povrća i izgradnju vizuelnog identiteta. Cilј je bio da pomognemo malim polјoprivrednim gazdinstvima da na tržište izađu, ne sa primarnim polјoprivrednim proizvodima, nego sa prerađenim proizvodima, jer ti proizvodi na tržištu imaju veću cenu i doprinose jačanju malih proizvođača i povećanju prihoda. Lepo je čuti da je upravo taj konkurs podstakao Sanju da registruje Preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća „Organik salaš 275 Čenej“. Čestitam Sanji na svemu onome što radi, na dobijenim subvencijama i pozivam Novosađane da slede njen primer – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button