SrbijaTop vesti

Otvorena turističko-gastronomska manifestacija „Beloblatska kobasica“

Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, a organizatori Turistička organizacija grada Zrenjanina i Mesna zajednica "Belo Blato"

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura otvorio je danas u Belom Blatu tradicionalnu manifestaciju „Beloblatska kobasica“, koja se održava deveti put, sada kao manifestacija od značaja za grad Zrenjanin.

Jak vetar i kiša tokom dana nisu omeli učesnike i goste da u velikom broju dođu u ovo selo, okruženo vodenim prostranstvima i prirodnim lepotama.

„Beloblatska kobasica“, dvodnevna turističko-gastronomska manifestacija, dočarava neke stare seoske običaje, uz neizbežnu šaroliku ponudu na tezgama, prodajne izložbe, zanimljiva takmičenja u svinjokolju na tradicionalan način i u pravljenju domaćih kobasica, uz prigodan kulturno-umetnički program.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, a organizatori Turistička organizacija grada Zrenjanina i Mesna zajednica „Belo Blato“

Beloblatska kobasica

Otvarajući 9. „Beloblatsku kobasicu“, gradonačelnik Salapura iskazao je zadovoljstvo koliko je manifestacija napredovala, od skromne seoske u početku, do zvanične manifestacije grada Zrenjanina, da bi danas prevazišla i lokalne okvire i postala regionalna, pa i internacionalna. Ovoga puta gosti su stigli iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine.

foto GO Zrenjanin

„Na to smo veoma ponosni i grad Zrenjanin će nastaviti i dalje da podržava i manifestaciju, kroz finansijsku podršku organizaciji, ali i kroz ulaganja u infrastrukturu, ne samo u ovoj mesnoj zajednici, već u svim na gradskoj teritoriji“, istakao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da je Belo Blato po mnogo čemu specifična sredina:

„Znamo da je to skladna višenacionalna zajednica, u jedinstvenom prirodnom okruženju, naslonjena na Carsku baru, sa specifičnim običajima koji se ovde neguju, sve to stvara u Belom Blatu neobičnu i interesantnu priču kada je u pitanju turizam i privlačenje gostiju“, kazao je Salapura, dodajući da će na jesen, uz seosku slavu, u Belom Blatu biti obeležena i 140. godišnjica od doseljavanja Slovaka, veliki i značajan jubilej. 

„Obeležićemo ovu godišnjicu na dostojan način, u saradnji s Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine, a verujem i uz podršku Pokrajine i Republike“, najavio je ovaj događaj gradonačelnik Salapura.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button