Srbija

Penzionerima veće penzije, predsednik Srbije najavio i rast minimalca

To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas znatno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.

Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1–9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno“, rekao je Vučić novinarima na obilaznici, a preneo B92.

Naveo je da će povećanja biti u dva navrata, jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

„To ukupno neće biti ispod 17–18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odobri“, rekao je Vučić.

Instagram/buducnostsrbije

On je dodao da sutra počinju razgovori sa MMF-om.

„Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativno 18 odsto“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da se očekuje znatan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude veća od 710 evra.

„Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto“, rekao je Vučić.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button