SrbijaTop vesti

Srpska čitaonica u Somboru zasijala u novom ruhu

Jedno od najlepših zdanja u centru Sombora i jedna od najstarijih ustanova srpskog naroda – zasijala u punom sjaju. Na zgradi Srpske čitaonice „Laza Kostić” u Somboru završeni su radovi na uređenju fasade i stolarije, kao i nekoliko prostorija u unutrašnjosti.

„Ovo je najveća rekonstrukcija Srpske čitaonice od kako je ona podignuta pre 142 godine”, rekao je u u razgovoru za Politiku Borislav Avramović, predsednik Upravnog odbora čitaonice, njenog najvišeg upravljačkog tela.

Institucija Srpska čitaonica u Somboru starija je od zdanja u kojem se nalazi. Ugledni i učeni somborski Srbi 24. marta 1845. godine formirali su čitaonicu. Kako njihovi potomci s ponosom ističu, nakon iriške ovo je druga po starosti čitaonica u Srba. Osim kluba u kojem su se ugledni Somborci družili, raspravljali, pa i igrali bilijar, imali su i značajnu biblioteku sa više stotina knjiga. Početkom 1882. godine doneta je odluka da se, nakon brojnih selidbi, izgradi zgrada za čitaonicu.

„Zdanje su podigli sami somborski Srbi svojim prilozima, a iznos koji je nedostajao pozajmljen je od Pravoslavne crkvene opštine i vraćeno joj je iz rente koja je ubirana od trgovinskih radnji u prizemlju”, istakao je Avramović.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button