SrbijaTop vesti

Zavičaj Vuka Stefanovića Karadžića u trci za najbolje turističko selo na svetu

Tršić je oduvek privlačio turiste, uglavnom domaće, a sve češće izaziva oduševljenje i među inostranim gostima

Srbija je prepuna prelepih mesta, sela, koja iz godine u godinu postaju sve značajnija turistička atrakcija među domaćim i inostranim gostima. Jedno od najatraktivnijih mesta za izlet oduvek je bio – Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžaića.

Tršić se ranije sa Mokrom Gorom i Gostiljem našao na konkursu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za izbor najlepšeg sela odlukom nacionalne komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a sada je dobio novu potvrdu svoje lepote.

Sela Tršić, Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Srbiji na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ona će ove godine našu zemlju predstavljati na konkursu za Najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), saopšteno je na sajtu ovog ministarstva.

promo Ministarstvo trgonive, turizma i telekomunikacija

Kompleks Znamenito mesto Tršić sa najvažnijim objektima nalazi se na malo više od pet hektara. U njemu je najpoznatija sigurno Vukova spomen – kuća, obnovljena 1933, tu je i više od trideset drugih objekata narodnog graditeljstva, a svi su pod zaštitom. Kako na svom sajtu navodi loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, koji se stara o Znamenitom mestu Tršić, posetioci mogu videti jedinstveni Muzej jezika i pisma, Kuću pisaca, Muzejsku postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionicu starih zanata, crkvu brvnaru Svetog Arhangela Mihaila, i još toga, a Tršić krasi i Naučno obrazovni kulturni centar, moderno zdanje koje nosi Vukovo ime i gde mladi iz zemlje, dijaspore, ali i stranci proučavaju naš jezik, kulturu i običaje.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button