Stil

Prvi brojevi „Zagora“ u kultnom formatu na srpskom tržištu

Novo strip izdanje posvećeno heroju iz Darkvudske šume odsad ima i na srpskom jeziku. „Bonelli All Star Zagor“ donosi kultne epizode i nekoliko stripova koji se kod nas objavljuju prvi put.

Edicija upriličena povodom 90 godina od rođenja legendarnog strip scenariste Serđa Bonelija, tvorca Mister Noa i Zagora donosi luksuzno, kolekcionarsko izdanje prvih brojeva Zagora u tvrdim koricama.

U boji su štampani Nasilje u Darkvudu, prvo jugoslovensko izdanje, izvorno 13. broj Zlatne serije, iz septembra 1968. godine, dok je epizoda Hiljadu zamki u kojoj je i upoznavanje Čika i Zagora – u stvari prvo italijansko izdanje stripa, kod nas objavljeno u Lunovom magnus stripu novosadskog „Dnevnika“ 1971. godine.

„Superherojski strip tada još kod nas nije bio toliko popularan koliko je bio svugde pirom sveta i koliko je danas.Zagor je kao neki pravednik iz šume koji se oblači kao superheroj, a ima obične, samo ljudske moći i, naravno, bori se za pravdu i neke moralne kvalitete. On se nametnuo kao neko ko će biti popularniji i od Supermena i Betmena, ali i Teksa Vilera, njegovog starijeg brata iz izdavačke kuće ‘Serđo Boneli editore’“, kaže Dušan Mladenović, urednik, Izdavačke kuće „Veseli četvrtak“, za RTS.

Epizoda Zagora, velikog zagovornika pomirenja američkih Indijanaca i belog čoveka, Blago crvene planine – značajan je reprint prve domaće avanture heroja iz Darkvuda štampane na većem formatu, što potvrđuje činjenica da je Blago danas najređa i najskuplja sveska na tržištu polovnih stripova.

Zagor, kao serijal koji postoji od 1962. godine, razvijao se vremenom iako postoji struja čitalaca koja ne želi promene. Oni žele Galijena Ferija, oni žele Franka Donatelija, legendarne crtače koji, nažalost, nisu više sa nama, ali, prosto, serijal je nastavio dalje, neki novi autori su tu, neki koji pokušavaju da održe duh starih stripova, neki koji idu u potpuno drugom pravcu modernim pristupom. Mi smo u ovom izdanju, pored Blaga crvene planine, objavili i kratke priče različitih autora“, objašnjava Mladenović za RTS.

Specijalni kolekcionarski dvobroj sadrži i rane radove Galijena Ferija, kultnog crtača Zagora pre njegove odiseje u vezi sa Duhom sa sekirom, kao i bogat tekst o Ferijevoj karijeri i van saradnje sa „Bonelijem“, koji je scenarije za Zagora potpisivao pseudonimom Gvido Nolita.

Related Articles

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button